ГоловнаПолітика

Комітет з нацбезпеки з'ясує, хто і як знищував оборонний потенціал України, - Пашинський

Україна витрачає на оборону близько 4 млрд доларів

Комітет з нацбезпеки з'ясує, хто і як знищував оборонний потенціал України, - Пашинський
Фото: Макс Требухов

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони на своєму найближчому засіданні розгляне питання про те, хто і як знищував оборонний потенціал України.

Про це заявив голова комітету, заступник керівника фракції "Народний фронт" Сергій Пашинський, повідомляє прес-служба "НФ".

Він також зазначив, що будуть розглядати такі сфери, як ракетний комплекс, протиповітряна оборона й інші.

"Військовий прокурор буде доповідати на комітеті, і ви почуєте багато чого нового", - сказав Пашинський.

"Наприклад, є такий ракетно-зенітний комплекс С-300. Це новітній комплекс, який є в нас на озброєнні. Так ось, щоб ми розуміли, 2007 року Міноборони продало цей комплекс за 2 млн дол., потім перепродали за 25 млн дол., тоді як його ринкова ціна - 50 млн дол. Ось через таку корупцію і безвідповідальність ми отримали те, що ми отримали", - наголосив голова комітету.

Він також нагадав, що зразок ракет, які сьогодні використовує Російська Федерація в збройних конфліктах, зокрема в Сирії, випускали в Харкові до 1992 року, після чого, за його словами, цю технологію знищили, обладнання вивезли в Росію.

"На сьогодні ми по крихтах відновлюємо наш ракетний потенціал, і сподіваюся, Бог дасть нам час і розум, щоб його відтворити. Ми не можемо більше повторити початок 2014 року", - наголосив Пашинський.

Представник "НФ" при цьому зауважив, що Росія вкладає колосальні кошти у власну армію. За його словами, витрати РФ у цій сфері становлять 50 млрд дол., тоді як Україна витрачає на оборону близько 4 млрд дол.

"Тобто бюджет України в 12 разів менший, ніж Росії. Це ми теж повинні пам'ятати, коли ми займаємося в сесійній залі популізмом і демагогією. Адже ця проблема - збройна агресія Росії проти України - нікуди не поділася", - резюмував Пашинський.

Нагадаємо, Генеральна прокуратура розслідує діяльність усіх міністрів оборони, починаючи з 2001 року, щоб з'ясувати, хто з них причетний до підриву обороноздатності України.

У березні Степан Полторак

скасував 138 наказів попередніх міністрів оборони.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram