ГоловнаПолітика

ГПУ пояснила призупинення розслідування проти Пшонки

Згідно з КПК, термін розслідувань - один рік з моменту повідомлення про підозру

ГПУ пояснила призупинення розслідування проти Пшонки
Виктор Пшонка
Фото: Макс Левин

Генеральна прокуратура призупинила слідство стосовно колишнього генерального прокурора Віктора Пшонки та екс-голови Служби безпеки Олександра Якименка у зв'язку з оголошенням їх у розшук.

Про це заявив начальник управління спецрозслідування ГСУ Генпрокуратури Сергій Горбатюк, передає "Радіо Свобода".

"У нашому управлінні розслідують двох - це Пшонка і Якименко. Розслідування дійсно зупинено у зв'язку з розшуком, як це передбачено ст. 280 Кримінально-процесуального кодексу. Ми мусили це робити, тому що законодавець у КПК визначив термін розслідувань - тільки рік з моменту повідомлення про підозру, якщо справу не зупиняти, то терміни слідства спливуть - і треба буде його закривати безпідставно", - пояснив він.

Разом з тим, Горбатюк зазначив, що у справах за фактами тих злочинів, які інкримінують зазначеним особам, розслідування триває.

"Треба чекати розшуку, оскільки для процедури заочного засудження знадобиться оголошення в міжнародний розшук, а Інтерпол відмовив в оголошенні Якименка і Пшонки в міжнародний розшук... Ми направили лист, щоб нам пояснили, які потрібні від нас дії, щоб переконати Інтерпол в тому, що тут немає політичних переслідувань. На сьогодні відповіді ще немає", - сказав він.

За словами Горбатюка, відновити розслідування можна буде, коли їх затримають, або коли зміняться підстави для заочного засудження без прив'язки до міжнародного розшуку.

"Однак, Верховна Рада ці зміни не підтримала", - додав він.

Нагадаємо, в лютому 2014 року Пшонка втік з України, його оголосили в розшук. За останніми даними, він перебуває в Росії.

Пшонці інкримінують заволодіння протягом 2010-2014 років бюджетними коштами в особливо великих розмірах, виділеними на будівництво нової будівлі ГПУ. Крім того, його підозрюють в організації умисних вбивств під час розгону Майдану.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram