ГоловнаПолітика

Павло Казарін: Крим сьогодні - антиутопія ожила

Росія зараз намагається переписувати історію, вважає журналіст

Павло Казарін: Крим сьогодні - антиутопія ожила
Павел Казарин
Фото: Макс Требухов

Сьогоднішній Крим нагадує антиутопії Рея Бредбері, Джорджа Оруелла і Євгена Замятіна.

Про це на прес-конференції "Кримська історія. Заархівувати" заявив журналіст Павло Казарін, коментуючи вчорашні обшуки у кримських журналістів, яким закидають співпрацю з Україною.

"Читаючи такі історії, згадується історія антиутопій 20 століття. Був Олдос Хакслі, який писав, що людством у майбутньому керуватимуть за допомогою чуттєвих насолод. А потім з'явилися Бредберрі, Оруелл, а до Хакслі ще був Замятін як предтеча, який описував, що ні, світом майбутнього управлятимуть не за допомогою насолод, а за допомогою страху. Те, що ми спостерігаємо сьогодні на півострові, це історія про Бредберрі, про Оруелла, про Замятіна", - заявив Казарін.

Він зазначив, що Російська Федерація два роки тому вийшла за рамки повоєнного існування, яке прийнято укладати у словосполучення "система міжнародного права", і те, що сьогодні вона здійснює на території українського Криму, - це переписування історії.

"Те, що сьогодні кримські архіви сьогодні опинилися під контролем російських чиновників, дає їм величезний простір для маніпуляції, для кування альтернативного історичного міфу - про священний Корсунь, про те, що Крим завжди належав Російській імперії і так далі", - вважає Казарін.

"Нам здається часом, що архіви - це лише купа документів, довідок, постанов. Ні, насправді це магістральна карта для нашого майбутнього і нашого сьогодення. Погано те, що сьогодні ці карти опинилися у руках фальшивомонетників, які з їхньою допомогою можуть прокладати неправильні лоцманські маршрути", - сказав він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram