ГоловнаПолітика

Міністр соцполітики виступив за виплату пенсій людям з реєстрацією в ОРДЛО

Андрій Рева заявив, що жителі "ДНР" та "ЛНР" можуть приїжджати за соцвиплатами.

Міністр соцполітики виступив за виплату пенсій людям з реєстрацією в ОРДЛО
​Андрей Рева
Фото: zn.ua

Міністр соціальної політики Андрій Рева вважає, що влада зобов'язана платити пенсії і соцвиплати людям, які зареєстровані і живуть на непідконтрольній території Донбасу (офіційно - окремі райони Донецької і Луганської областей, ОРДЛО).

"Якщо не знаєш, як діяти, дій відповідно до закону. У нас є Закон про обов'язкове пенсійне страхування, а є Закон про пенсійне забезпечення, ст. 85 якого зазначає: "Пенсії виплачуються без урахування одержуваного заробітку за місцем проживання пенсіонера, незалежно від реєстрації місця проживання". Навіть якщо людина живе в Донецьку чи Луганську, а отримувати пенсію бажає в Києві чи Харкові, ми зобов'язані її виплачувати, незалежно від місця її реєстрації", - сказав він в інтерв'ю "Дзеркало тижня. Україна".

"Неконтрольовані території в Донецькій і Луганській областях, наскільки я розумію, статусу окупованих на сьогоднішній день не мають і є невід'ємною частиною території України. Відповідно, їх жителі мають право на виплати, незалежно від місця реєстрації. Ми не можемо платити пенсії в Донецьку і Луганську, тому що там йдуть військові дії. Але якщо людина приїхала і хоче отримати пенсію в Харкові або у Львові, ми не можемо їй в цьому відмовити", - виклав своє бачення Рева.

При цьому міністр назвав іншу ситуацію з внутрішньо переміщеними особами, які зареєструвалися на контрольованій території, але насправді залишилися жити в "ДНР" та "ЛНР".

"Інша справа з держвиплатами ВПЛ. Якщо людина живе в Донецьку, а оформила документи, що нібито проживає в Харкові, то тут вже є питання. Але це функція не стільки Мінсоцполітики, скільки державної міграційної та прикордонної служб", - зазначив Рева.

Нагадаємо, міністр з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Вадим Черниш вважає, що жителям непідконтрольних територій Донбасу потрібно платити пенсії і соцвиплати. Крім Черниша і Реви, сфера соціальних виплат входить у повноваження віце-прем'єра Павла Розенка, який був міністром соцполітики в уряді Арсенія Яценюка. Розенко виступав проти відновлення соцвиплат людям на непідконтрольній території.

49-річний Андрій Рева став міністром 14 квітня. Раніше він майже 10 років був заступником мера Вінниці з соціальних питань і охорони здоров'я.

З 1 грудня 2014 року  Кабмін відрізав "ДНР" та "ЛНР" від бюджетних перерахувань і припинив нараховувати пенсії і соцвиплати.

11 лютого 2015 року Окружний адмінсуд Києва визнав незаконним пункт з постанови Кабміну від 7 листопада 2014 року, що стосується припинення соцвиплат у "ДНР" та "ЛНР". 2 квітня 2015 Київський апеляційний адміністративний суд відхилив апеляцію на це рішення, і воно набуло чинності. 16 жовтня 2015 року Вищий адміністративний суд залишив у силі рішення судів попередніх інстанцій.

У Кабміні у відповідь на рішення судів заявили, що відновлювати соцвиплати на Донбасі не будуть, оскільки це технічно неможливо.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram