ГоловнаКультура

Україна знайшла чотири вкрадені в Нідерландах картини

Дві з них були в руках СБУ ще до референдуму

Україна знайшли чотири картини, вкрадені з голландського музею міста Хорн у ніч з 9 на 10 січня 2005 року.

Про це на брифінгу в четвер повідомили міністр закордонних справ Павло Клімкін і голова СБУ Василь Грицак.

"Перша з картин потрапила в наші руки на початку березня 2016 року, під назвою "П'єса на кухні" [Keukenstuk] художника Флоренса ван Шутена, дата написання - 17 століття. Другу картину ми отримали в результаті оперативно-розшукових заходів за кілька днів до референдуму. Уявляєте, який козир ми тримали в руках. Але коли ми доповіли про результат нашої роботи президенту України, було прийнято рішення дійти до кінця. І сьогодні після обіду ми отримали ще дві картини. Одна з картин називається "Світська дама" [Vrouw Wereld], художника Якоба Вабена, дата написання - 1622 рік. Друга - "Повернення Ієффая" [Terugkeer van Jefta], теж Якоба Вабена. Дата написання - 1625 рік", - розповів Грицак.

Назву четвертої картини Грицак не повідомив.

Нагадаємо, на початку грудня 2015 року розгорівся скандал, після того як Нідерланди звинуватили Україну у вимаганні €50 млн за повернення картин, украдених 2005 року з Музею Західної Фрісландії в місті Хорн (Нідерланди). За словами представника музею, картини знайшлися в Україні і зараз перебувають у руках українського добровольчого батальйону ОУН.

На сайті музею повідомляли, що в липні 2015 року з голландським посольством в Києві зв'язалися дві людини, які стверджували, що є членами українського батальйону добровольців. Вони заявили, що всі картини в них і як доказ надали фотографію однієї з картин зі свіжим номером української газети. Картини представники батальйону погодилися повернути за винагороду в 50 млн євро, при тому що фактична вартість колекції близько 1 млн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram