ГоловнаПолітика

Фігуранта справи Сенцова визнали громадянином Росії

Передача Геннадія Афанасьєва Україні опинилася під загрозою зриву.

Фігуранта справи Сенцова визнали громадянином Росії
Геннадий Афанасьев

Засудженого в Росії кримчанина Геннадія Афанасьєва визнали громадянином Росії.

Про це повідомила його мати Ольга Афанасьєва у Facebook.

"Сьогодні стало відомо, що Гену Афанасьєва визнали громадянином РФ. Це означає, що в екстрадиції йому буде відмовлено", - написала вона.

Нагадаємо, 8 квітня російський Мін'юст доручив підготувати документи для вирішення питання про передачу українців Києву. При цьому перешкодою для передачі Сенцова, Афанасьєва та Кольченка могло стати питання про їхнє громадянство. Під час попереднього слідства вони вважалися росіянами, а за Конституцією громадян Росії не можуть передавати іншій державі. 11 квітня стало відомо, що українське громадянство Сенцова і Кольченка офіційно підтверджено.

Геннадій Афанасьєв проходив як обвинувачений у тій самій справі, що й Олег Сенцов і Олександр Кольченко. Афанасьєв визнав провину і пішов на угоду зі слідством. Під час слідства він був основним свідком звинувачення, проте на суді відмовився від показань, заявивши, що дав їх під тиском.

У результаті Олега Сенцова засудили до 20 років позбавлення волі в колонії суворого режиму, а Кольченко отримав десять років позбавлення волі. Афанасьєва засудили до семи років ув'язнення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram