ГоловнаПолітика

Москаль оскаржив у суді закарпатський референдум 1991 року

Голова області визнав волевиявлення інспірованим КДБ

Москаль оскаржив у суді закарпатський референдум 1991 року
Геннадий Москаль
Фото: president.gov.ua

Голова Закарпатської області Геннадій Москаль подав позов до Закарпатського окружного адміністративного суду з проханням визнати результат референдуму 1 грудня 1991 року, в якому йшлося про надання Закарпатській області статусу спеціальної самоврядної одиниці у складі України таким, що не має юридичної чинності, повідомляється на сайті ОДА.

Позов пов'язаний із суспільним резонансом, який виник навколо звернення Закарпатської облради від 5 квітня до вищого керівництва України з проханням надати більше повноважень на місця в рамках конституційної реформи щодо децентралізації.

Москаль вважає референдум 1991 року в частині надання області особливого статусу незаконним.

"Він прямо суперечив тодішньому Закону України "Про всеукраїнський та місцеві референдуми", ст. 4 якого каже: "Предметом місцевого референдуму може бути ухвалення, зміна або скасування рішень з питань, віднесених законодавством України до відання місцевого самоврядування відповідних адміністративно-територіальних одиниць, а також ухвалення рішень, що визначають зміст постанов місцевих Рад народних депутатів і їх виконавчих і розпорядчих органів", - зазначив глава області.

"Якщо за 25 років ніхто з патріотів не додумався в судовому порядку визнати юридично нікчемним інспіроване тодішнім КДБ і комуністами "волевиявлення" і пов'язані з ним рішення обласної ради, які мали на меті розхитати ситуацію в Україні, то це зроблю я. Після рішення суду результат референдуму можна буде викинути на смітник історії Закарпаття", - резюмував Москаль.

Нагадаємо, закарпатський загальнообласний референдум (відбувся 1 грудня 1991 року в один день зі всеукраїнським референдумом і першими виборами президента України. На референдум було винесено питання "Про надання Закарпатській області статусу автономного краю у складі України". 78% тих, хто прийшли на референдум, проголосували за особливий статус Закарпаття.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram