ГоловнаПолітика

Мінекономіки збирає офіційні відмови українським експортерам у транзиті територією РФ

Триває блокування транзиту українських вантажів

Мінекономіки збирає офіційні відмови українським експортерам у транзиті територією РФ
Фото: perevozim.ru

У Міністерство економічного розвитку і торгівлі України надходять численні звернення експортерів щодо затримання вантажів, що прямують з України транзитом через територію Російської Федерації в Азербайджан і Грузію. Про це повідомляє прес-служба відомства.

"З огляду на вищевикладене, Мінекономрозвитку рекомендує експортерам, які зіткнулися з такою ситуацією, направляти на гарячу лінію Міністерства [email protected] матеріали від офіційних органів Російської Федерації щодо відмови в здійсненні транзиту по території РФ з визначенням дій, які були здійсненні для вирішення ситуації, що склалася із затримкою транзитного вантажу", - сказано в повідомленні МЕРТ.

Міністерство також звертається з проханням до експортерів, які здійснюють транзит товарів через територію Російської Федерації в треті країни, взяти до уваги інформацію щодо наявності таких перешкод.

Як повідомляє "Інтерфакс-Україна", в суботу голова асоціації "Укркондпром" Олександр Балдинюк заявив, що Росія повністю заблокувала транзит українських кондитерських товарів через свою територію. "Тільки що повідомили, що росіяни повертають наші вагони, які йдуть на Середню Азію", - сказав О.Балдинюк.

Однак торговий представник України - заступник голови МЕРТ Наталія Микольська повідомила, що поки що ця інформація не є підтвердженою. "Є зафіксована певна кількість таких випадків, і їх стає все більше, але підтвердження повного блокування немає", - заявила вона

Нагадаємо, 4 січня Мінекономіки повідомило, що Російська Федерація повністю зупинила транзит товарів з України через свою територію.

Втім, голова Федеральної митної служби Росії Андрій Бельянінов 12 січня заявив, що це неправда.

"Транспортних засобів - залізничних вагонів і автомобілів - пройшло через російський митний кордон після Нового року всього понад 1300 (одиниць) і понад 200 контейнерів - це був транзит у велику кількість країн: Азербайджан, Великобританію, Фінляндію ... Ось це все працює, і я б не сказав, що кордони наглухо закриті, транзитні можливості Росії використовуються", - наводить його слова РИА Новости.

При цьому Бельянінов заявив, що через Білорусь у Казахстан за десять днів, які пройшли з Нового року, поїхали "всього 12 машин транзиту" з України.

1 січня 2016 року президент Росії Володимир Путін підписав указ, який забороняє прямі транзитні перевезення вантажів з України в Казахстан

У документі говориться, що міжнародні транзитні автомобільні та залізничні перевезення вантажів з території України на територію республіки Казахстан через територію РФ здійснюються тільки з території Білорусі. Таке обмеження пояснюється припиненням дії зони вільної торгівлі між Україною і Росією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram