ГоловнаКультура

У Києві відбудеться виставка картин пацієнтів лікарні імені Павлова

Метод арт-терапії успішно застосовується для реабілітації

У Києві відбудеться виставка картин пацієнтів лікарні імені Павлова
Фото: BedlaM / Facebook

У Києві в кінотеатрі "Кінопанорама" 14 квітня відкриється виставка картин "Бедлам", що представляє творчість пацієнтів столичної психоневрологічної лікарні №1 імені Павлова.

Про це LB.ua повідомили організатори виставки.

"Це волонтерська ініціатива, спрямована на залучення інтересу суспільства до того, що давно і заслужено користується популярністю", - наголошується в повідомленні.

Ініціатор проведення виставки, кандидат соціологічних наук, фахівець з Art Brut Тетяна Кабанець розповіла, що картини для їхніх авторів - це перш за все проекції, спрямовані на відтворення цілісності власної особистості, тому вони "викликають суперечливі почуття захоплення і тривоги".

"Ця можливість доторкнутися до творів іншої людини, для якої це єдиний спосіб виходу зі стану нестабільності й обмежень, може стати для нас точкою оновлення свого власного світосприйняття", - зазначила директор "Кінопанорами" Наталія Соболєва.

Картина з серії "Теплі коти" Тетяни Гілд
Картина з серії "Теплі коти" Тетяни Гілд

Як розповів доктор медичних наук, головний лікар Київської психоневрологічної лікарні №1, професор В'ячеслав Мішиєв, метод арт-терапії успішно застосовується для реабілітації пацієнтів у багатьох країнах.

"Творчі заняття прокладають своєрідний місток, що допомагає їм розкрити себе, зберегти зв'язок із суспільством... На жаль, у суспільстві існує неприйняття душевнохворих, хоча більшість наших пацієнтів - тонкі і чутливі особистості, які пережили стрес або важкі життєві обставини, впали в депресію, і їм вкрай важливо, щоб їх почули і зрозуміли", - розповів він.

Петро Славінський виражає своє захоплення природознавством
Петро Славінський виражає своє захоплення природознавством

"На жаль, Art Brut, творчість аутсайдерів, зараз затребувана в усьому світі, крім України - у нас немає ні галереї, ні музею, як в інших країнах, зате є ті, хто творить, і дуже талановито", - зазначає режисер Сергій Ененберг, який вже понад 10 років займається з пацієнтами у театральній студії "Будьмо".

За його словами, творчість - це часто єдина "мова", якою люди з психіатричними діагнозами можуть спілкуватися з суспільством, єдина можливість бути затребуваним.

"Така виставка має величезне значення для доль цих людей, це підтримка, плацдарм для реабілітації, якщо говорити медичними термінами, підтримка у боротьбі зі хворобою", - додав він.

В рамках виставки відбудеться також спектакль театру "Будьмо", знайомство з художниками і благодійний інтернет-аукціон, всі кошти передадуть на відновлення в лікарні постійно діючої художньої студії.

Нагадаємо, 24 березня в "Мистецькому Арсеналі" відкрилася виставка "Тіні забутих предків", присвячена однойменному фільму Сергія Параджанова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram