ГоловнаСуспільствоПодії

​Матіос розповів подробиці затримання вбивць адвоката Грабовського

У ГПУ розглядають дві версії щодо мотиву вбивства

​Матіос розповів подробиці затримання вбивць адвоката Грабовського
Анатолий Матиос

Затримано двох головних підозрюваних у вбивстві адвоката Юрія Грабовського, який захищав російського ГРУшника Олександра Александрова.

Про це повідомив заступник генпрокурора - головний військовий прокурор Анатолій Матіос, передає "Громадське ТБ".

"Вбивць було двоє, обох зараз затримано. Це 19-річний Максим Чміль і 26-річний Артем Яковенко", - сказав Матіос.

Він розповів, що затримати одного з підозрюваних вдалося завдяки телефону загиблого адвоката, коли ним користувався один із його вбивць у Єгипті.

"Номер вбивці був давно записаний у телефоні Грабовського... Отже, СБУ та військова прокуратура стежили за підозрюваним у режимі онлайн. Перед поверненням в Україну телефон знищили, але оперативники вже знали, на який літак сяде підозрюваний і змогли затримати його в аеропорту Одеси", - розповів Матіос.

За його словами, вбивали Грабовського між 1 і 2 ночі 7 березня автомобільним ключем і лопатою. Крім того, з'ясувалося, що ті самі люди вбили ще одну людину у травні минулого року.

"Тіло ще одного вбитого також викопали. Зараз його особа встановлюється, але поки що слідчі військової прокуратури не бачать жодного зв'язку між убитими", - повідомив Матіос.

За його словами зараз розглядаються дві версії щодо мотиву вбивства Грабовського, але через три тижні військовий прокурор пообіцяв назвати основну.

Він також розповів, що місце вбивства Грабовського оперативники знайшли завдяки GPS навігатору в орендованій підозрюваними машині.

"Злочинці орендували автомобіль і не знали, що в ньому є GPS-маячок, і цей маячок дав нам градус, широту і азимут, і вночі з 7 вечора і до 4 години ранку ми їздили по цих полях колоною, поки супутник нам не показав, що ми стоїмо рівно на тому місці, де 6 березня стояв автомобіль людей, які вбивали Грабовського. Після того, як ми стали на це місце і підвели одного із затриманих, він сказав - три кроки вперед і копайте. Через 5 хвилин копання військові наткнулися на голову убитого", - розповів він.

Нагадаємо, 9 березня Грабовський не з'явився на судове засідання у справі Александрова. 5 березня він поїхав в Одесу і зупинився в готелі "Аркадія", звідки мав виїхати 7 березня, але так і не забрав з готелю свої речі. Пізніше на сторінці Грабовського у Фейсбуці з'явилося повідомлення, що він перебуває в Єгипті. Також зазначалося, що це був "вимушений крок", тому що в Україні для нього нібито існувала загроза.

Як з'ясувалося, Грабовського викрали в Одесі. Людина, причетна до його викрадення, виїхала до Єгипту і від імені адвоката завантажувала фото і робила записи в соцмережі.

25 березня тіло адвоката знайшли в покинутому колишньому колгоспному саду за 27 км від Жашкова на Черкащині. Місце поховання вказав один із двох затриманих за підозрою в його викраденні.

Повідомлялося, що прокуратура самостійно провела упізнання тіла Грабовського без участі його рідних. Згодом сестра і лікар убитого підтвердили, що вбитий - Юрій Грабовський.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram