ГоловнаПолітика

Від уряду вимагають скасувати борг за газ споживачам без лічильників

Потрібна окрема постанова Кабміну.

Від уряду вимагають скасувати борг за газ споживачам без лічильників
Фото: Макс Левин

Партія «Наш край» вимагає від уряду виправити наслідки його дій та терміново ухвалити постанову про перерахунок і скасування боргу за газ, що раптово утворився у 3,5 млн сімей, які не мають лічильників. Про це заявив сьогодні співголова партії Олександр Мазурчак.

Борг споживачам газу без лічильників перед газовими компаніями нарахували заднім числом внаслідок змови урядовців та олігархів, переконані у «Нашому краї».

«3,5 мільйони сімей, які готують їжу та підігрівають воду газом, але не мають лічильника, сплачують за газ фіксовану суму. До травня 2015 року вважалося, що один споживач спалює від 6 до 18 кубічних метрів газу на місяць (залежно від встановлених побутових приладів: плитки та водонагрівача). У травні ця норма була знижена до 3-9 кубів. І люди, відповідно, почали платити вдвічі менше. Але вже на початку 2016 року Вищий адміністративний суд скасував цю норму, довівши, що Уряд «покращив життя» громадянам з великою кількістю порушень законодавства. Тож люди автоматично стали боржниками. Але це не їхня провина. Це провина уряду. А точніше – змова урядовців та олігархів», – зазначив Олександр Мазурчак.

Через це, наголосив він, у разі споживання газу без лічильника за кожного, хто зареєстрований у помешканні, доведеться додатково сплатити від 194 до 582 гривень. «Тобто сім’я з 4 осіб має сплатити газовикам від 776 до 2328 гривень, або в середньому трохи більш за 1500 грн. Загалом по країні йдеться про суму щонайменше 2,5 млрд гривень», – повідомив співголова партії «Наш край».

За його словами, після рішення суду Кабмін спробував знизити ризик соціального вибуху й у березні цього року відкоригував норми. Нині вони становлять від 4,4 до 14 куб. м. Але це рішення не внесло ясності в питання скасування боргу населення, переконані в «Нашому краї».

Врегулювати ситуацію, на переконання Мазурчака, може лише спеціальне рішення уряду, яке визначить ціну газу за цей період на рівні постанови від квітня 2015 р.

«Проблема виникла через дії уряду, тож він і має її вирішити», – повідомив співголова партії «Наш край».

Мазурчак також повідомив, що «Наш край» наполягає на службовому розслідуванні новим урядом відповідальності посадовців Кабміну Яценюка за неправомірне нарахування боргу населенню.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram