ГоловнаПолітика

Transparency закликала Порошенка подати електронну декларацію

Президента звинуватили в порушенні антикорупційного законодавства.

Transparency закликала Порошенка подати електронну декларацію
Фото: president.gov.ua

Організація Transparency International закликала президента Петра Порошенка подати електронну декларацію у зв'язку з виявленням у нього незадекларованих офшорів

"Усе українське суспільство зараз чекає на неминучий запуск електронної системи декларування. Адже саме вона передбачає і повне розкриття майна та статків посадових осіб, у тому числі за кордоном, і відповідальність за навмисну брехню в деклараціях, у тому числі кримінальну. Тому ми, як Transparency International, закликаємо Нацагентство із запобігання якнайшвидше запустити систему. Її значення особливо важливе у світлі скандалу навколо офшорних компаній президента Петра Порошенка", - цитує "Інтерфакс-Україна" директора TI в Україні Олексія Хмару.

Він зазначив, що відсутність у декларації Порошенка даних про внесок у статутний капітал офшорної компанії є порушенням антикорупційних стандартів, а створення ним бізнес-компаній фактично під час виконання функцій президента є прямим порушенням Конституції.

"Що із цим робити, нам усім ще належить оцінити. Але вже зараз ми закликаємо президента України подати правдиву інформацію в електронній декларації. Її треба буде подати протягом 60 днів після спеціального рішення НАЗК про формат електронної декларації. За брехню у даних закон передбачав і кримінальне покарання теж", - додав Хмара.

Утім, згідно з тлумаченням Конституційного суду від 2003 року, діючий президент не може понести кримінальну відповідальність. Його злочини має право розслідувати тільки спеціальна слідча комісія, яку повинна створити Верховна Рада.

Нагадаємо, Петро Порошенко опинився в центрі скандалу після публікації розслідування на підставі даних панамського реєстратора офшорів. Виявилося, що влітку 2014 року Президент зареєстрував компанію для переведення кондитерського бізнесу під юрисдикцію Британських Віргінських островів. Основні претензії журналістів до Порошенка - те, що він не вказав у декларації володіння акціями компанії на 1000 доларів, що він поки що не завершив передачі "Рошену" сліпому трасту і що він нібито мав намір ухилитися від сплати податків в Україні під час продажу корпорації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram