ГоловнаПолітика

Раді запропонували дозволити міністрам бути депутатами

Співавторами законопроекту виступили 52 нардепи.

Раді запропонували дозволити міністрам бути депутатами
Фото: Макс Левин

У Верховній Раді зареєстровано законопроект, який дозволяє прем'єр-міністру або міністрам бути народними депутатами.

Проект закону №4357 "Про внесення змін до статті 78 Конституції України про створення політичних передумов для стабільної та ефективної роботи Кабінету Міністрів України" зареєстрували в Раді в п'ятницю, 1 квітня 2016 року. Його співавторами значаться 52 депутати від Радикальної партії, Блоку Петра Порошенка і "Народного фронту", в тому числі Олег Ляшко, Мустафа Найєм, Сергій Лещенко та Віктор Чумак.

Тексту законопроекту на сайті Ради ще немає, проте Ляшко в четвер повідомляв, що його суть - внесення до Конституції норми, яка передбачає, що народні депутати України можуть суміщати представницький мандат з діяльністю на посаді прем'єр-міністра України, членів Кабінету Міністрів України.

Стаття 78 в чинній Конституції України передбачає, що "народні депутати України не можуть мати іншого представницького мандата, бути на державній службі, обіймати інші оплачувані посади, займатися іншою оплачуваною або підприємницькою діяльністю (крім викладацької, наукової та творчої діяльності), входити до складу керівного органу або наглядової ради підприємства чи організації, що має на меті одержання прибутку.

Зараз депутати, які переходять на роботу в Кабмін, мандат втрачають. У разі відставки уряду повернутися в парламент вони не можуть.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram