ГоловнаПолітика

New York Times розкритикувала Порошенка за неефективну боротьбу з корупцією

Видання назвало президента України "продуктом старої політичної системи"

New York Times розкритикувала Порошенка за неефективну боротьбу з корупцією
Фото: www.facebook.com/petroporoshenko

Авторитетна американська газета The New York Times розкритикувала внутрішню політику президента України Петра Порошенка, звинувативши його в тому, що він потурає корупції.

Про це йдеться в редакційній статті.

На думку видання, звільнення генерального прокурора Віктора Шокіна не є достатнім сигналом рішучості української влади вести серйозну боротьбу з корупцією.

"Хоча США і ЄС досить довго тиснули на Київ, щоб домогтися відставки голови ГПУ, який за час свого перебування на посаді перетворився на один із символів української корупції, вони не будуть задоволені самим лише звільненням генпрокурора. Системна корупція в Україні має довгу історію. Вона тісно пов'язує політиків, олігархів й уражену правоохоронну та судову систему", - наголошують автори статті.

"Під час промови в Одесі у вересні минулого року посол США Джеффрі Пайєтт зазначив, що корупція становить для України не меншу небезпеку, ніж російська агресія на сході країни. А віце-президент Джо Байден, виступаючи перед депутатами, сказав, що корупція пожирає Україну, "як ракова пухлина", - пише New York Times.

"Перед тим, як піти у відставку, Шокін звільнив свого заступника Давида Сакварелідзе, запрошеного президентом, щоб боротися з корупцією. Перед цим генпрокурор систематично очищав відомство від співробітників, націлених на реформи", - йдеться в статті.

У редакції New York Times упевнені, що виконувач обов'язків голови ГПУ Юрій Севрук, соратник Шокіна, керуватиме ГПУ так само, як і його колишній начальник. Тому Порошенко зараз у скрутній ситуації: йому доводиться вирішувати проблеми, пов'язані з російською агресією, а також регулювати політичні потрясіння в Києві, де уряд Арсенія Яценюка "висить на волосині".

"Порошенко як продукт старої політичної системи, очевидно, допускає продовження корупційних практик у країні, щоб зберегти можливість політичного маневру. Але президент, прем'єр-міністр і парламент повинні усвідомити, що ні МВФ, ні країни-донори, включаючи США, не збираються вкидати гроші лопатою в "корупційне болото", - наголошено у статті.

На думку авторів видання, Порошенко не може просто замінити генпрокурора Шокіна на одного з його "дружків". Він повинен негайно поновити на посаді Сакварелідзе і почати широку публічну дискусію про кандидатуру нового голови ГПУ.

"Це необхідно для впевненості в тому, що новий генпрокурор буде націлений на реформи, а уряд буде його в цьому підтримувати", - наголошено у статті.

Нагадаємо, 29 березня Верховна Рада прийняла відставку Шокіна за власним бажанням.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram