ГоловнаПолітика

ВРЮ схвалила звільнення 6 суддів за арешти активістів Євромайдану (оновлено)

Подання про їхнє звільнення буде внесено в Раду

ВРЮ схвалила звільнення 6 суддів за арешти активістів Євромайдану (оновлено)
Фото: nikvesti.com

Вища рада юстиції схвалила звільнення за порушення присяги п'ятьох суддів Апеляційного суду Києва - Марії Приндюк, Світлани Коваль, Олександра Беца, Людмили Бартащук та Ольги Єфімової, які виносили рішення проти активістів Євромайдану, а також одну суддю Шевченківського районного суду в місті Києві - Світлану Гайдук.

Про це повідомив голова ВРЮ Ігор Бенедисюк.

За підсумками таємного голосування члени ВРЮ вирішили внести подання про їхнє звільнення до Верховної Ради. За це рішення проголосували 13 з 16 членів ВРЮ.

Нагадаємо, Світлана Гайдук присудила по два місяці арешту трьом затриманим і побитим на Банковій 1 грудня 2013 року. Раніше ВРЮ вже розглядала справи суддів, які вели справи майданівців у той день, докладніше про це можна прочитати в репортажі "Такі судді потрібні самому"

Усіх суддів звинувачують у тому, що у грудні 2013 року вони залишили чинним рішення судів першої інстанції про арешт активістів.

Суддя Апеляційного суду Марія Приндюк відома також тим, що в 2004 році закрила кримінальну справу проти генерала Олексія Пукача, за фактом знищення документів, що мали стосунок до розслідування справи Ґонґадзе.

Раніше Вища рада юстиції схвалила звільнення 22 суддів, які виносили рішення проти активістів Євромайдану.

Нагадаємо, голова Вищого адмінсуду Олександр Нечитайло заявив, що ВАСУ скасовує звільнення суддів у справах Майдану через правову колізію, яка міститься в законі "Про забезпечення права на справедливий суд".

Норми закону встановлюють 3-річний термін притягнення до дисциплінарної відповідальності, а перехідними положеннями встановлено з 27 лютого по 28 березня термін в один рік. Вищий адмінсуд ухвалив рішення, що має застосовуватися норма про річний термін притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності.

ВРЮ вважає таке рішення необґрунтованим.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram