ГоловнаПолітика

Вісім із 10 суддів, запідозрених НАБУ в корупції, пройшли переатестацію

Артем Ситник поскаржився на опір системи.

Вісім із 10 суддів, запідозрених НАБУ в корупції, пройшли переатестацію
Артем Сытник
Фото: www.slovoidilo.ua

Вісім із десяти суддів, за якими Національне антикорупційне бюро України передало Вищій кваліфікаційній комісії суддів аналітичні матеріали про корупційні ризики, пройшли переатестацію.

Про це заявив директор НАБУ Артем Ситник, повідомляють на сайті бюро.

Він вважає це ознакою опору системи боротьбі з корупцією.

"Представники системи консолідують зусилля, роблячи все, щоб заблокувати або хоча б ускладнити діяльність НАБУ", - заявив Ситник.

За його словами, НАБУ на цей момент зловило п'ятьох суддів на хабарах [без урахування судді-стрільця Олексія Бурана, - ред]. Після затримання п'ятого судді стався витік інформації про три наступні матеріали кримінальних проваджень, зазначив Ситник.

"Підозрюю, що її організували самі ж судді. Бюро натисло - і почався опір", - зазначив директор НАБУ.

Нагадаємо, кваліфікаційне оцінювання суддів (або переатестація), передбачене прийнятим у лютому 2015 року законом "Про забезпечення права на справедливий суд", стартувало 17 лютого. Його повинні пройти всі 8000 суддів в Україні.

Оцінювання складається з трьох етапів - письмового тестування на знання суддею усталених правових позицій Верховного Суду і практики Європейського суду з прав людини; практичного завдання, яке зводиться до обговорення на засіданні змодельованого справи; вивчення комісією суддівського досьє.

Якщо суддя успішно пройде всі ці етапи, він підтвердить, що займає в системі судочинства своє місце. Якщо ж ні, його очікує проходження перепідготовки в Національній школі суддів із подальшим повторним оцінюванням. У разі повторного провалу ВККС повинна попросити Вищу раду юстиції почати процедуру звільнення судді.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram