ГоловнаПолітика

БПП припустився зловживання недосконалістю Конституції, - юрист

Україна в цьому плані перебуває на рівні Екваторіальної Гвінеї.

БПП припустився зловживання недосконалістю Конституції, - юрист
Александр Москалюк
Фото: Макс Требухов

Блок Петра Порошенка припустився зловживання недосконалістю Конституції, коли позбавив мандата нардепів Єгора Фірсова і Миколу Томенка.

Про це сказав в Інституті Горшеніна на круглому столі "Позбавлення депутатського мандата: правова дія чи боротьба з незгодними?" Олександр Москалюк, експерт з конституційного права.

"Якщо говорити про формальні моменти, то, як не сумно, Конституція сьогодні дійсно передбачає цей імперативний мандат. Можна говорити, що ми зіткнулися з таким феноменом, як зловживання недосконалістю Конституції нашими народними депутатами", - сказав він.

Москалюк зазначив, що поняття імперативного мандата з'явилося в період Великої Французької революції кінця 18 століття.

"Тобто Україна за рівнем свого політичного і частково конституційного розвитку перебуває на тому етапі, де Франція перебувала два століття тому. Другий принциповий момент: якщо ми подивимося на країни Європи, які застосовують імперативний мандат, то заледве чи ми скажемо, що хочемо бути схожими на них. Тому що це Білорусь. Якщо подивимося інші приклади у світі - це Куба, Китай, В'єтнам. Є більш екзотичні приклади: Екваторіальна Гвінея. Хочемо ми бути схожими на ці країни?" - сказав юрист.

Нагадаємо, з'їзд БПП 25 березня позбавив Фірсова та Томенка депутатських мандатів. У партії послалися на ст. 81 Конституції, яка передбачає однією з причин дострокового припинення повноважень народного депутата "невходження народного депутата України, обраного від політичної партії (виборчого блоку політичних партій), до складу депутатської фракції цієї політичної партії (виборчого блоку політичних партій) або вихід народного депутата України зі складу такої фракції".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram