ГоловнаКультура

Артисти виступили проти квот для пісень українською мовою

Виконавці вважають, що це спроба розділити їх на "своїх і чужих".

Артисти виступили проти квот для пісень українською мовою
Фото: radio.vesti.ua

Понад півсотні українських артистів виступили проти законопроекту №3822, який передбачає введення квот для пісень українською мовою в ефірі радіостанцій. Про це повідомила прес-служба Незалежної асоціації телерадіомовників.

Документ передбачає, що 75% пісень українських авторів і виконавців повинні звучати на державній мові. Музиканти вважають таку пропозицію популістським кроком, який може розділити українців за мовною ознакою і буде працювати проти єдності в суспільстві.

Серед артистів, які виступили проти законопроекту, - Потап і Настя Каменських, Андрій Хливнюк ("Бумбокс"), Віктор Павлик, Lama, Nikita, The Hardkiss, Неангели, Злата Огневич, Ірина Білик, Лавіка, Макс Барських, Табула Раса, Наталя Валевська, Наталя Могилевська, Alyosha, Олена Вінницька, Ольга Горбачова, Регіна Тодоренко, Світлана Лобода, Джамала, Тіна Кароль, Віталій Козловський.

"Ми розуміємо, що мотивацією для введення такого регулювання є прагнення захистити національний культурний простір, але змушені констатувати, що обрані методи підтримки національної музики є неефективними. Розподіл українських авторів і виконавців на своїх і чужих, на правильних і неправильних - хибний шлях, він може стати причиною розбрату всередині музичної спільноти і в суспільстві загалом,  тоді як Україна вимагає максимальної консолідації", - заявив з цього приводу Хливнюк.

Авторами законопроекту є депутати Олег Медуниця, Ігор Артюшенко, Іван Крулько та Олег Ляшко.

Нагадаємо, відповідно до чинного закону "Про телебачення і радіомовлення", захист інтересів і національної телерадіопродукції гарантується нормою про те, що в загальному обсязі мовлення кожної телерадіоорганізації не менш як 50 відсотків має становити національний аудіовізуальний продукт або музичні твори українських авторів чи виконавців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram