ГоловнаПолітика

Верховний Суд дозволив переслідувати кримських суддів

276 служителів Феміди "де-факто втратили статус суддів України"

Верховний Суд дозволив переслідувати кримських суддів
Фото: comments.ua

У Верховному Суді дійшли висновку, що переслідувати 276 суддів, які залишилися в Криму і перейшли на роботу в російську судову систему, ніщо не заважає.

Як повідомляє прес-служба суду, ВС відмовив Генпрокуратурі у проханні внести до Верховної Ради подання про надання згоди на затримання та арешт 276 кримських суддів.

"Зазначені особи свідомо розірвали відносини з судовою системою України, не здійснюють свої функції як носії судової влади України, у зв'язку з чим де-факто втратили статус суддів України, а отже - і право на будь-який захист цього статусу з боку держави Україна, в тому числі і щодо забезпечення суддівського імунітету", - сказано в повідомленні.

"За наявності підстав рішення про затримання і взяття під варту цих осіб може бути ухвалено безпосередньо судом за поданням прокурора без згоди Верховної Ради України", - додали там.

Нагадаємо, за діючою процедурою, для притягнення судді до кримінальної відповідальності потрібен дозвіл Верховної Ради.

У липні 2015 року Генпрокуратура попросила Верховний Суд внести в парламент відповідне подання.

30 січня президент Петро Порошенко звільнив 76 з 276 кримських суддів у зв'язку з порушенням присяги, а матеріали про звільнення інших знаходяться на розгляді Верховної Ради.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram