ГоловнаПолітика

ЦВК позбавила мандатів Фірсова та Томенка (оновлено)

Нардепів-бунтарів виженуть з Ради, незважаючи на відсутність необхідного закону

ЦВК позбавила мандатів Фірсова та Томенка (оновлено)
Егор Фирсов
Фото: Сергей Нужненко

Центральна виборча комісія визнала скандальне рішення "Блоку Петра Порошенка" позбавити мандатів Єгора Фірсова і Миколу Томенка - депутатів, обраних за списком БПП, які вийшли з фракції.

Як повідомив РБК-Україна заступник голови ЦВК Андрій Магера, рішення з'їзду партії про припинення депутатських повноважень Фірсова та Томенка на підставі їх виходу з фракції БПП відповідає чинному законодавству.

"Партія має право ухвалювати таке рішення згідно з пунктом шість частини другої, частини шостої статті 81 Конституції України, пункту 6.1 мотивувальної частини Рішення КС України №12 від 2008 року", - зазначив він.

Магера додав, що Центрвиборчком узаконить рішення БПП, як тільки отримає відповідні документи.

Оновлено. Пізніше ЦВК на своєму засіданні затвердив позбавлення Фірсова та Томенка мандатів і зареєстрував замість них народними депутатами Олександра Бригинця та Дмитра Білоцерківця, повідомляють Українські Новини.

Нагадаємо, з'їзд БПП 25 березня позбавив Фірсова та Томенка депутатських мандатів. У партії послалися на ст. 81 Конституції, яка передбачає однією з причин дострокового припинення повноважень народного депутата "невходження народного депутата України, обраного від політичної партії (виборчого блоку політичних партій), до складу депутатської фракції цієї політичної партії (виборчого блоку політичних партій) або виходу народного депутата України із складу такої фракції".

У Конституції, втім, також прописано, що позбавлення мандата на такій підставі можливе тільки за вибільним законом, а такого закону в Україні немає.

Микола Томенко вийшов з фракції БПП 23 лютого. Хоча про свій вихід з БПП Томенко заявив 25 грудня 2015 року після ухвалення Радою державного бюджету на 2016 рік. На його думку, в Раді утворилася нова коаліція, до якої увійшли "Народний фронт", БПП, "Радикальна партія Олега Ляшка" і депутатські групи "Партія "Відродження" та "Воля народу".

Єгор Фірсов вийшов з фракції БПП 8 лютого після скандалу навколо відставки міністра економічного розвитку і торгівлі Айвараса Абромавичуса. Фірсов був одним з дев'яти членів фракції БПП, які проголосували за складання мандата Ігорем Кононенком.

Місця Томенка і Фірсова в Раді мають посісти Олександр Бригинець та Дмитро Білоцерківець.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram