ГоловнаПолітика

Вибори у Кривому Розі не відповідають ні найменшому уявленню про законність, - КВУ

Фактично ми побачили вибори за стандартами режиму Януковича

Вибори у Кривому Розі не відповідають ні найменшому уявленню про законність, - КВУ
Фото: EPA/UPG

Вибори мера у Кривому Розі не відповідають ні стандартам чесних і демократичних виборів, ні найменшому уявленню про законність.

Про це заявив генеральний директор Комітету виборців Олексій Кошель.

"Фактично ми побачили вибори за стандартами режиму Віктора Януковича з масштабними схемами підкупу, використанням адмінресурсу та іншими порушеннями закону", - сказав він.

Кошель зазначив, що в день голосування явку виборців було штучно завищено як мінімум на 25%.

"Це відбувалося шляхом "підвезення" на ділянки 70-80 тисяч виборців. Переважно це були люди похилого віку, які під час кампанії отримали від міської влади передвиборні доплати у розмірі 500 грн. Організацією перевезень займалися структури, близькі до місцевої влади і гірничо-збагачувальних комбінатів групи "Метінвест", - повідомив голова КВУ.

За його словами, КВУ розцінює таку технологію "підвезення" як непрямий підкуп виборців, а саме - надання безкоштовних транспортних послуг, що є порушенням чинного законодавства. Крім того, за його словами, на виборах мав місце і прямий підкуп.

"Криворізька міська рада з ініціативи Юрія Вілкула виділила з бюджету міста 50 млн гривень для надання матеріальної допомоги малозабезпеченим жителям (по 500 грн для 100 тис. сімей). З огляду на те, що таку ініціативу було реалізовано в розпал виборчої кампанії, КВУ розцінює такі дії як підкуп виборців і зловживання службовим становищем з боку Вілкула", - зазначив Кошель.

Нагадаємо, за результатами обробки 100% протоколів, на виборах мера Кривого Рогу в першому турі перемагає діючий градоначальник Юрій Вілкул.

На виборах восени 2015 року Вілкулу знадобилися два тури для перемоги над кандидатом від "Самопомочі" Юрієм Милобогом. Різниця між кандидатами у другому турі становить 752 голоси (0,42% тих, хто проголосував), при цьому в 6 з 7 районів міста перемагав Милобог. Жителі Кривого Рогу, не згодні з результатами виборів мера, зажадали скасування рішення міськвиборчкому.

У результаті 23 грудня 2015 року Верховна Рада призначила позачергові вибори мера Кривого Рогу на 27 березня 2016 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram