ГоловнаПолітика

Луценко: Фірсов і Томенко можуть зберегти мандат, повернувшись у фракцію

Їхнє місце можуть зайняти Бригинець і Білоцерківець.

Луценко: Фірсов і Томенко можуть зберегти мандат, повернувшись у фракцію
Фото: Макс Требухов

Лідер фракції Блоку Петра Порошенка Юрій Луценко запропонував нардепам Єгору Фірсову і Миколі Томенку   зберегти мандат, повернувшись у фракцію. Про це він написав у своєму фейсбуці.

"Єдиний шлях уникнути процедури позбавлення мандата - заява про повернення у фракцію. В іншому разі місце тушок займуть Бригинець і Білоцерківець. Перший прийде в зал ВР просто із фронту, інший - керівник столичної організації УДАРу", - заявив він.

"Натяки, що немає закону, за яким має відбуватися це дострокове припинення - недоречні. Конституційний Суд давно встановив, що Конституція - закон прямої дії. Інакше не чинною є конституційна норма про персональне голосування, про право на мирні зібрання та багато інших норм Конституції, під які немає закону", - вважає Луценко.

Нагадаємо, в п'ятницю, 25 березня, на закритому з'їзді БПП було прийнято рішення позбавити мандата депутатів Фірсова та Томенка, які покинули фракцію. Рішення ухвалили більшість делегатів перед закриттям з'їзду, однак уже з'явилося відео, на якому видно, що результати голосування могли бути підготовлені заздалегідь: ведучий зачитав їх із папірця, який тримав у руці.

БПП керувався статтею 81 Конституції, яка передбачає дострокове припинення повноважень народного депутата України у разі невходження депутата, обраного від певної політичної партії, до складу її фракції або виходу зі складу такої фракції.

Микола Томенко вирішив вийти з фракції 25 грудня 2015 року після прийняття Радою державного бюджету на нічному засіданні. Єгор Фірсов оголосив про вихід 8 лютого після скандалу навколо відставки міністра економічного розвитку і торгівлі Айвараса Абромавичуса.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram