ГоловнаПолітика

Адвоката російського ГРУшника знайшли вбитим (оновлено)

Юрій Грабовський зник на початку березня в Одесі.

Адвоката російського ГРУшника знайшли вбитим (оновлено)
Юрий Грабовский

Юрія Грабовського - адвоката російського спецпризначенця Олександра Александрова - знайшли вбитим, повідомляє Національна асоціація адвокатів України.

"Сьогодні ми дізналися трагічну звістку. Адвоката Юрія Грабовського знайдено вбитим. Підозрюваних у цьому злочині затримано, і ми сподіваємося, що всі причетні до вбивства нашого колеги будуть покарані", - сказано в повідомленні.

За даними адвоката іншого російського ГРУшника Євгена Єрофєєва Оксани Соколовської, тіло Грабовського знайшли закопаним біля траси. Про це вона сказала "Громадському". Інших деталей вона не повідомила.

У коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" Соколовська повідомила, що тіло знайшли у Київській області. Згодом, однак, вона уточнила, що тіло Грабовського було знайдено у ніч на п'ятницю біля міста Жашків (Черкаська обл.).

У свою чергу, головний військовий прокурор Анатолій Матіос підтвердив вбивство Грабовського. Найближчим часом відбудеться брифінг Матіоса у цій справі.

Оновлення: На брифінгу Матіос повідомив, що вчора вранці СБУ і військова прокуратура затримали в Одеській області другу людину, причетну до зникнення Грабовського. Той повідомив місце і обставини вбивства Грабовського.

Тіло знайшли в ніч на п'ятницю у лісі за 27 км від Жашкова Черкаської області.

Адвокат Грабовський був убитий, в нього стріляли. Двоє виконавців поділили гроші, які їм виділили за вбивство. Щоб забезпечити собі алібі, вони розмістили від імені Грабовського повідомлення у соцмережі про виїзд його за кордон.

Один із затриманих мав підроблені документи співробітника правоохоронних органів України.

За словами Матіоса, Грабовського привезли з Одеси в Києві, можливо, під наркотиками, а потім вивезли під Жашків, де і вбили.

Матіос також повідомив, що викрадачі наділи на ногу Грабовського браслет з вибухівкою, який погрожували підірвати під час спроби втечі.

Інші деталі він повідомляти відмовився, посилаючись на те, що затримані дають різні свідчення.

Крім того, Матіос заявив, що помічник адвоката Соколовської перешкоджав розслідуванню.

Нагадаємо, 9 березня Грабовський не з'явився на судове засідання у справі Александрова. Відомо, що Грабовський 5 березня поїхав в Одесу і зупинився в готелі "Аркадія", звідки мав виїхати 7 березня, але так і не забрав з готелю своїх речей.

Згодом у соціальній мережі з'явилося пояснення його вчинку. У ньому було зазначено, що це вимушений крок, тому що в Україні для нього нібито існувала загроза. "Вибачте, що підвів вас, мої друзі. Довелося виїхати з України не з власної волі. Зате я в безпеці. Не знаю, коли повернуся, за змогою буду відповідати вам", - написали від імені Грабовського.

Однак головний військовий прокурор Анатолій Матіос повідомив, що це повідомлення розмістив не Грабовський, а його викрадачі. За словами Матіоса, Грабовського викрали в Одесі, причетного до викрадення затримали. "Ця людина виїхала до Єгипту і від імені Грабовського і за вказівкою інших осіб за допомогою мобільного телефону Грабовського завантажувала фото і робила записи від його імені", - заявив Матіос.

Головний військовий прокурор розповів, що 5 березня Грабовський поїхав в Одесу у приватних справах і відпочивав у ресторані з новими знайомими. Їм він повідомив, що змушений піти на небажану зустріч, і сказав, що скоро повернеться, проте так і не повернувся, а мобільний телефон був вимкнений. Матіос додав, що паспорти Грабовського знайшли, тому не можна говорити, що він виїхав за кордон.

З картки адвоката були зняті всі гроші, особу, яка вчинила це, вже встановлено. У Києві із сейфа на робочому місці адвоката зникла велика сума грошей.

Матіос зазначив, що решта причетних до зникнення Грабовського виїхали за межі України. Він також натякнув на причетність російських спецслужб до викрадення.

Наступного дня Матіос заявив, що іноземні спецслужби готували замах на російських спецпризначенців Євгена Єрофєєва і Олександра Александрова в центрі Києва і що рішення усунути російських військових було ухвалено через те, що спецслужбам не вдавалося викрасти їх.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram