ГоловнаПолітика

Питання повернення Савченко в Україну слід вирішити негайно, - Керрі

Путін дав зрозуміти, що "певної миті" сторони можуть узятися за це питання

Питання повернення Савченко в Україну слід вирішити негайно, - Керрі
Фото: EPA/UPG

Держсекретар США Джон Керрі закликав російську владу дозволити засудженій у Росії Надії Савченко повернутися в Україну.

Про це повідомляє ВВС.

"Я також згадав про Надію Савченко і про те, що їй повинні дозволити повернутися в Україну", - сказав Керрі на прес-конференції за підсумками переговорів з російським керівництвом у Москві.

"Це питання гуманітарного характеру, його слід вирішити негайно", - заявив він.

За словами Керрі, Володимир Путін дав йому зрозуміти, що "певної миті" сторони можуть узятися за питання звільнення української льотчиці.

Сергій Лавров, зі свого боку, сказав, що Керрі отримав відповіді на свої запитання про Савченко.

"Ми констатували, що стан її здоров'я, на чому дехто спекулює, не викликає побоювань", - заявив російський міністр.

Продовжуючи тему конфлікту на сході України, Лавров сказав, що Росія і США не мають розбіжностей у тому, що стосується безальтернативності виконання мінських домовленостей.

"Багато говорили про Україну. Незважаючи на певні нюанси, у нас немає розбіжностей в тому, що стосується безальтернативності виконання мінських домовленостей, у тому числі через прямий діалог Києва з Донецьком і Луганськом, включаючи такі питання, як забезпечення безпеки і просування політичного процесу", - сказав Лавров.

Нагадаємо, 22 березня Донецький міський суд Ростовської області засудив Савченко до 22 років колонії загального режиму, визнавши її винуватою в убивстві, замаху на вбивство і незаконному перетині російського кордону.

Судовий процес над Надією Савченко почався в середині 2015 року. Як заявлено у справі, льотчиця, яка служила в добровільному батальйоні "Айдар", 17 червня 2014 року передала товаришам по батальйону координати для артилерійського обстрілу, в результаті якого загинули співробітники ВДТРК Ігор Корнелюк і Антон Волошин. Згодом Савченко нібито незаконно проникла на територію Росії, де і була затримана. Насправді Савченко потрапила в полон до бойовиків "ЛНР" ще до обстрілу, під час якого загинули Корнелюк і Волошин, її незаконно вивезли в Росію, де проти неї і сфабрикували справу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram