ГоловнаПолітика

Покальчук: тероризм став наслідком демократії

"Тероризм - він як корупція. Його не можна викорінити повністю"

Покальчук: тероризм став наслідком демократії
Олег Покальчук
Фото: Макс Требухов

Нинішній тероризм є наслідком демократії, вважає соціальний психолог Олег Покальчук.

Про це він сказав в Інституті Горшеніна на круглому столі "Наслідки терактів у Брюсселі для Європи і України".

"Тероризм - це один із наслідків демократії. Тому що заледве люди стали цінністю - вони стали і об'єктом терору. Метою теракту є розмови про теракт. Тому що його завдання - створити громадський резонанс. Тероризм - він як корупція. Його не можна викорінити повністю, поки не зникають соціально-економічні умови. Його можна скоротити, або зменшити ризики. Якщо ми говоримо про його мотивацію - це мотивація членів тоталітарної секти. Якщо говоримо про алгоритм - він завжди комплексний, пазл. Він завжди досить примітивний, щоб маса могла поширювати його, не перекручуючи", - заявив він.

"Тероризм у Європі набув системного характеру завдяки демократичним медіа, які реагують на диверсійні акти. І таким чином ви включені в цей ланцюжок. Його треба ламати. Сигнали, які програмуються терористами, мають видозмінюватися медіа. Медіа мусять не реагувати і заробляти інформаційний капітал, а пояснювати суспільству, які завдання цього терористичного акту", - сказав Покальчук.

Нагадаємо, 22 березня в аеропорту і метро Брюсселя сталися вибухи, жертвами яких стали 32 людини, близько 270 отримали поранення. Відповідальність за вибухи взяло на себе терористичне угруповання "Ісламська держава".

У Бельгії оголошено триденну жалобу. У країні діє четвертий - максимальний - рівень терористичної загрози.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram