ГоловнаПолітика

"Самопоміч" скористалася законом про "партійну диктатуру" (оновлено)

Партія просить ЦВК виключити 11 кандидатів зі свого виборчого списку

"Самопоміч" скористалася законом про "партійну диктатуру" (оновлено)
Фото: LB.ua

Партія "Самопоміч" просить Центральну виборчу комісію виключити 11 кандидатів в депутати Верховної Ради зі свого виборчого списку на позачергові парламентські вибори 26 жовтня 2014 року.

Про це повідомив заступник голови фракції Олег Лаврик.

"14 березня у нас був з'їзд, на якому відповідно до закону "Про вибори народних депутатів України" ухвалювалися рішення щодо деяких осіб, котрі зараз не підтримують зв'язки з партією. З'їзд був у Києві, приїжджали делегати з усієї України. Рішення про виключення ухвалили щодо 11 кандидатів", - розповів він.

Лаврик уточнив, що було вирішено виключити кандидатів, раніше включених у список "Самопомочі" від партії "Воля", які не брали взагалі жодної участі в діяльності партії або були виключені з неї за порушення протягом останніх півтора року.

Він також зазначив, що лідер партії, мер Львова Андрій Садовий 14 березня перебував у Києві, де зустрівся з президентом Петром Порошенком, після чого президент провів засідання з лідерами фракцій і груп Ради.

Оновлення. Як повідомила прес-служба ЦВК, з виборчого списку "Самопомочі" виключені Володимир Гаркуша (він був першим на черзі в Раду), Андрій Яловий, Ігор Банах, Олексій Кузьменко, Григорій Шпак, Олексій Толкачов, Вадим Шкільняк, Руслан Солодовников, Юлій Тар, В'ячеслав Міщенко, Ігор Качур.

Нагадаємо, 16 лютого Рада ухвалила закон закон про "партійної диктатури", 25 лютого Петро Порошенко його підписав. Закон надає партіям право виключати кандидата зі свого списку до моменту, поки його не визнають обраним. Рішення про виключення має ухвалюватися на з'їзді, зборах або конференції партії, після чого Центрвиборчком зобов'язаний прибрати його прізвище зі списку.

Авторами проекту були лідери фракцій коаліції, а також лідер фракції "Радикальної партії" Олег Ляшко, який першим скористався цим законом, виключивши зі списку дев'ятьох небажаних кандидатів.

18 лютого Рада не змогла скасувати закон про "партійну диктатуру".

22 березня 49 нардепів підписали подання до Конституційного Суду з проханням визнати неконституційним цей закон.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram