ГоловнаПолітика

ГПУ порушила справи проти суддів і прокурорів у справі Савченко

Трьох суддів і трьох прокурорів буде оголошено в міжнародний розшук.

ГПУ порушила справи проти суддів і прокурорів у справі Савченко
Судьи Леонид Степаненко и Евгения Черныш

ГПУ відкрила кримінальні провадження стосовно суддів і прокурорів у справі Надії Савченко.

Про це на брифінгу повідомив помічник генпрокурора Владислав Куценко.

За його словами, у зв'язку з вироком Савченко вчора до Єдиного реєстру досудових розслідувань було внесено два кримінальні провадження.

Перше розслідується за ст. 375 ч. 2 КК України (свідомо неправосудний вирок) і стосується суддів Донецького міського суду Росії Степаненка Леоніда Олександровича, Хайбулаєва Алі Салахундіновича, Черниш Євгенії Сергіївної.

Другу справу порушено проти представників держобвинувачення на процесі - прокурорів Генпрокуратури РФ Павла Філіпчука, Дмитра Юношева, Владислава Кузнєцова. Її розслідують за ч. 2 ст. 372 КК України (незаконне притягнення особи до кримінальної відповідальності).

ГПУ склало цим суддям і прокурорам підозри в злочинах і готує міжнародне доручення в Росію, щоб їх було вручено фігурантам справи. Росія може або виконати це доручення і ознайомити своїх суддів і прокурорів із підозрами, або відмовити в цьому. Якщо буде відмова, ГПУ звернеться до Інтерполу з проханням оголосити цих осіб у міжнародний розшук. Це дозволить Україні розпочати процедуру заочного засудження суддею і прокурорів у справі Савченко.

Нагадаємо, в серпні минулого року Генпрокуратура пред'явила підозру сімом особам у зв'язку з незаконним утриманням під вартою Савченко. Це Карпов Артур Геннадійович - суддя Бассманного суду Москви; Мушнікова Наталія Євгенівна - в.о. голови Бассманного суду Москви; Мелехін Павло Володимирович - суддя Московського міського суду; Титов Володимир Геннадійович - перший заступник міністра закордонних справ Росії; Маньшин Дмитро Сергійович - старший слідчий Головного слідчого управління Слідчого комітету РФ; Медведєв Олександр Вікторович - заступник керівника другого відділу з розслідування особливо важливих справ слідчого управління Слідчого комітету РФ по Воронезькій області; Руський Єгор Анатолійович - командир "взводу розвідки батальйону "Зоря" "ЛНР".

Україна планує ввести санкції проти всіх причетних до справи Савченко та інших українських політв'язнів. У списку - 46 осіб, у тому числі голова Слідкому РФ Олександр Бастрикін, директор ФСБ Олександр Бортніков, керівник Головного слідчого управління СК РФ Олександр Щукін, заступник генпрокурора РФ Віктор Гринь, судді, слідчі та прокурори. Україна просить Захід вчинити так само.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram