ГоловнаПолітика

У Києві поховали Георгія Гонгадзе (оновлено)

Журналіста поховали через 15 років після вбивства.

У Києві у вівторок поховають журналіста Георгія Гонгадзе. Його вбили у вересні 2000 року, всі ці роки його тіло зберігалося у київському морзі.

Журналіста поховають на території церкви Миколи Чудотворця Набережного, яка належить Українській автокефальній православній церкві.

Оновлення 13:25. Як повідомляють "Українські новини", у поминальній службі взяли участь рідні та знайомі Гонгадзе, політики і громадські діячі, в тому числі вдова Мирослава Гонгадзе, міністр молоді та спорту Ігор Жданов, представник Президента в парламенті Степан Кубів, депутати Мустафа Найєм, Вікторія Сюмар, Ігор Мосійчук, колишній голова Верховної Ради, екс-лідер Соціалістичної партії Олександр Мороз.

До журналістів під час поминальної служби підійшов друг сім'ї Євген Глібовицький і зачитав офіційну заяву вдови.

"Рідні Георгія Гонгадзе відчувають полегшення у зв'язку з тим, що тіло Георгія буде поховано з гідністю, якої варта кожна людина. З похоронами Гії не зупиняється справа Гонгадзе. Замовники його вбивства повинні бути рано чи пізно засуджені за законом. Верховенство права є шляхом для встановлення справедливості в суспільстві. А утвердження свободи слова та демократії в Україні буде найкращою пам'яттю про Георгія", - йдеться в заяві.

Оновлення 14:12 Близько 14:00 тіло журналіста поховали.

Нагадаємо, Георгія Гонгадзе викрали в центрі Києва 16 вересня 2000 року. Через півтора місяця тіло журналіста знайшли у Київській області.

Згідно з матеріалами справи, сам наказ про вбивство журналіста віддав міністр внутрішніх справ Юрій Кравченко. Безпосередньо вбив Гонгадзе генерал Олексій Пукач, щоб просунутися в кар'єрі.

29 січня 2013 року Печерський райсуд Києва визнав Пукача винуватим у вбивстві, засудивши його до довічного тюремного ув'язнення. На початку 2016 року Пукач програв апеляцію на вирок.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram