ГоловнаКультура

У Києві ставлять п'єсу про Іловайський котел

Прем'єру постановки "Котел" призначено на травень

У центрі культури і мистецтв «Дія» на території кіностудії ім. Довженка почалися репетиції спектаклю "Котел" за п'єсою Марії Старожицької.

Як повідомляють організатори проекту, прем'єра вистави пройде 20-21 травня і 3-4 червня. Також покази заплановано в день другої річниці Іловайського котла.

На думку режисера постановки Сергія Ененберга, «Котел» безпосередньо звертається до нового покоління. "Історія «Котла» - історія героїв і зради, має таємну силу в сюжеті, силу, якою варто ділитися, щоб боротися за нову щасливу країну і перемогти, - каже режисер. - Мабуть, уперше працюю з таким матеріалом, коли більшість персонажів мають реальних прототипів, а сама війна ще не закінчена".

Фото: Анастасія Старожицька

Бійця з позивним "Лавр" грає Антон Захарчук, "Велеса" - Віктор Мухін, санітарку "Стрєлку" - Аліна Скорик, російського кадрового військового, який прибув на Донбас добровольцем - Іван Ковальський, "Тесея" зі столичного "диванного війська" - заслужений артист України Євген Авдєєнко.

Художник Андрій Єрмоленко грає в п'єсі бійця з позивним "Поети2. "Без такого «Котла», без документування того, що відбувається, ми можемо перетворитися на плем'я без героїв, без пам'яті. Мені близький мій персонаж, людина мистецтва на війні, доброволець із тих, хто з Майдану, не роздумуючи, пішов проти ворога. Важливо, що в п'єсі глядач знову зустрічається з героями через рік після Іловайської зради і бачить, зокрема, той внутрішній розлом, який всередині у цих людей", - говорить він.

Автор п'єси Марія Старожицька - журналіст і сценарист, яка зокрема знімала соціальні ролики для підтримки українських бійців АТО. Матеріал для п'єси їй надали близькі знайомі та друзі з батальйону "Донбас", які пережили котел.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram