ГоловнаЕкономікаБізнес

Через цінові війни в тютюновій галузі бюджет може недоотримати 2 млрд грн, - ЗМІ

Мінімальні ціни на цигарки слід установити із цього місяця.

Через цінові війни в тютюновій галузі бюджет може недоотримати 2 млрд грн, - ЗМІ
Фото: zn.ua

Втрати державного бюджету в четвертому кварталі 2015 року через цінові війни в тютюновій галузі становили 400 млн гривень. У разі збереження ситуації у 2016 році втрати держбюджету за 12 місяців можуть скласти 2 млрд гривень. Через недоотримання надходжень ПДВ, адвалорної складової акцизу, 5% податку на реалізацію підакцизної продукції.

Про це пише «Лига».

На думку директора відділу корпоративних питань і комунікацій JTI Україна Олександра Когута, підвищення адвалорного компонента акцизного податку не можна розглядати як альтернативу мінімальним цінам, оскільки адвалорний акциз є відсотком від ціни продукції, який застосовують тільки до цигарок ціною від 18 грн. "Він ніяк не вирішує проблему зниження цін у дешевому сегменті, частка якого на ринку становить уже 80%", - говорить він. На думку Когута, мінімальні ціни на цигарки необхідні, щоб стабілізувати надходження до бюджету.

"Ми вважаємо, що встановлення мінімальних цін на рівні, запропонованому Мінфіном - на рівні 15 грн за пачку - буде тим кроком, який зможе стабілізувати ринок. Це забезпечить наповнення бюджету цього року, залишить ресурс для зростання надходжень у майбутньому, а також зменшить стимули для нелегальної торгівлі і незаконного вивезення українських цигарок у ЄС", - заявляє менеджер з питань фіскального регулювання "Філіп Морріс Україна" Олексій Калиниченко.

У нинішній ситуації виробники тютюнових виробів, активно борючись за споживача, використовую різні методи: хтось випускає нові продукти і вкладає в розкручування бренду, а комусь до душі просто знизити ціни.

За словами юриста міжнародної юридичної групи AstapovLawyers Юлії Палайди, компанія Imperial Tobaccо змогла скористатися такою ситуацією. "Як відомо, мінімальні ціни мали ввести вже з цього місяця, однак через загадкові причини вирішення цього питання підвисло в повітрі. Як результат - згадана компанія зможе реалізувати надвеликі обсяги своєї продукції і навіть збільшити власний прибуток, при цьому податків буде сплачено пропорційно менше", - говорить вона. З огляду на те, що законодавством питання мінімальних цін досі не врегульовано, така цінова стратегія Imperial Tobaccо все одно не може залишитися непоміченою, запевняє юрист.

На думку Палайди, нинішню ситуацію Антимонопольний комітет може розцінити як несумлінну цінову конкуренцію, і вона може стати предметом спеціального розслідування. Також не виключено, що інші гравці на тютюновому ринку відреагують на дії компанії власною скаргою в АМКУ, додає юрист.

"Щоб приклад Imperial Tobaccо не став закликом до аналогічних дій для інших тютюнових виробників, Кабінету Міністрів варто негайно прийняти постанову і затвердити мінімальні ціни на роздрібний продаж цигарок. Ба більше, таке рішення уряду буде йти в ногу з практикою Європейського суду справедливості, який у справі C 197/08 підкреслив можливість встановлення мінімальних цін, якщо цінова політика тютюнових виробників суперечить цілям у сфері охорони здоров'я", - вважає юрист міжнародної юридичної групи AstapovLawyers Юлія Палайда.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram