ГоловнаПолітика

Пасішник відмовився свідчити у справі Кононенка, - голова НАБУ

Ситник розповів про прогрес розслідування гучної справи.

Пасішник відмовився свідчити у справі Кононенка, - голова НАБУ
Фото: 24tv.ua

Національне антикорупційне бюро продовжує розслідування у справі Ігоря Кононенка, якого міністр економіки Айварас Абромавичус звинуватив в політичному тиску і нав'язуванні йому "свого" заступника - в.о. голови "Нафтогаз" Андрія Пасішника.

Про це в інтерв'ю в програмі "Лівий берег" із Сонею Кошкіною розповів голова НАБУ Артем Ситник.

"Кримінальне провадження було порушено за заявою міністра економіки Айвараса Абромавичуса. З ним проведені слідчі заходи, він надав всі свідчення і документи, які вважав за потрібне пред'явити. Ми пред'явили підозру в.о. голови "Нафтогазу" Андрію Пасішнику, і розслідування у цій справі триває", - розповів Ситник.

При цьому він зазначив, що "на відміну від інших осіб, які робили подібні гучні заяви, Абромавичус дав свідчення, будучи попередженим про кримінальну відповідальність за брехню". Його показання перевіряються, запланована низка слідчих дій.

При цьому голова НАБУ не дав прямої відповіді на питання: чи фігурує ім'я Кононенка в справі з ОПЗ.

"Я не можу в прямому ефірі видавати оперативну інформацію і застосовувати її до гучного прізвища. Це суперечить презумпції невинності. Наша концепція проста: якщо є достатньо даних для пред'явлення підозри, ми її пред'являємо, але не називаємо людину корупціонером і злочинцем. Це визначається вироком суду, який набрав чинності. Тому я утримаюся від відповіді на питання, хто і де фігурує", - зазначив Ситник.

Разом з тим, він розповів, що проходить також у цій справі Андрій Пасішник, якому вручено підозру, що відмовився давати свідчення, посилаючись на ст. 63 Конституції України ("Особа не несе відповідальності за відмову давати показання або пояснення щодо себе, членів сім'ї чи близьких родичів, коло яких визначається законом", - ред).

"Сказав, що дуже втомився з дороги і свідчення не може давати. Тобто сходити до детективів сил у нього не знайшлося, а ось з'явитися в прямому ефірі того ж вечора і давати коментарі - вистачило", - резюмував голова НАБУ. Він сподівається, що агентство вчасно передасть справу до суду.

Детальніше читайте в повному тексті інтерв'ю "Артем Ситник: «Генпрокурор не може давати вказівки щодо антикорупційних розслідувань»".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram