ГоловнаПолітика

На Банковій узгодили перші призначення в новому КМУ. Прем'єр - Гройсман, - джерело

Хід переговорного процесу змінюється дуже стрімко.

На Банковій узгодили перші призначення в новому КМУ. Прем'єр - Гройсман, - джерело
Фото: www.kmu.gov.ua

Учасники переговорів з формування нового Кабінету міністрів прийшли до перших спільних рішень.

Як стало відомо LB.ua з власних джерел, головним і єдиним претендентом на посаду прем'єр-міністра сьогодні є Володимир Гройсман. Нинішній голова АП Борис Ложкін претендує на посаду віце-прем'єр-міністра економіки.

Міністром фінансів може стати Іван Міклош, екс-міністр економіки Словаччини, а віце-прем'єром з євроінтеграції депутат Іванна Климпуш-Цинцадзе.

У Арсенія Яценюка - згідно з окресленою конфігурацією - залишаються п'ять "портфелів". Голови міністерства фінансів і Міністерства природних ресурсів зараз не визначені - "тривають торги" з БПП, "Батьківщиною" і Олегом Ляшком. Останній, проте, готовий відмовитися від посад у Кабміні в обмін на посаду спікера ВР.

Державну фіскальну службу - за попередньою домовленістю - очолить Ніна Южаніна.

Таким чином, в коаліції залишаються чотири фракції - БПП, "Народний фронт", Радикальна партія і "Батьківщина".

Голосування заплановане на наступний вівторок або четвер.

При цьому джерело зазначило, що проти Наталії Яресько як прем'єр-міністра виступили майже всі сторони переговорів, включаючи БПП і "Народний фронт", який раніше був готовий підтримати її. "Фронтовики" обурилися наміром Яресько змістити з посад Авакова і Петренка, а також програмою уряду, яка полягає лише в тому, щоб виконати список вимог МВФ. "Батьківщина" погодилася на будь-які прем'єрські кандидатури, крім Яценюка і Яресько.

Інше джерело LB.ua на Банковій, також безпосередньо причетне до перебігу переговорів, висловило думку про те, що "Яценюку вистачить і чотири "портфелі"- МВС, Мін'юст, Міністерство освіти, Міністерство інфраструктури. Переговори з п'ятого - тривають. Претендентами на нього також є Тимошенко і Ляшко.

Проте в АП сумніваються, що Ляшко увійде в коаліцію. У такому випадку більшість у парламенті формуватимуть три учасники - БПП, "Народний фронт" і "Батьківщина", решту голосів планують добирати з позафракційних. У ролі спікера ВР там назвали Андрія Парубія.

Зараз немає ясності щодо голів Мінсоцполітики і Нацбанку. Проти Валерії Гонтаревої виступають депутати Ради від різних фракцій, проте на Банковій альтернативу Валерії Олексіївній поки що не запропонували. Сама Гонтарева, за відомостями співрозмовників в її колі, готова подати у відставку в разі, якщо Яресько та Абромавичус покинуть свої пости.

Важливо відзначити, що всі вищевикладені деталі обговорювалися при безпосередній участі Арсенія Яценюка, про що він повідомив найближчим соратникам, проте - за їхніми словами - підсумкового рішення для себе все ще не прийняв. Таким чином, не виключено, що Арсеній Петрович ще стане докладати зусиль, щоб залишитися на посаді. Хід переговорного процесу змінюється дуже стрімко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram