ГоловнаПолітика

Суд зачитав Савченко звинувачення в убивстві (оновлено)

Українка, за версією суддів, після цього перейшла кордон.

Суд зачитав Савченко звинувачення в убивстві (оновлено)
Фото: twitter.com/mark_feygin

Донецький міський суд Ростовської області зачитав звинувачення проти українки Надію Савченко в убивстві російських журналістів у Луганській області.

"Савченко Надія Вікторівна скоїла вбивство Корнелюка і Волошина групою осіб за попередньою змовою з мотивів ненависті і ворожнечі", - сказав голова колегії суддів Леонід Степаненко, повідомляє "Интерфакс".

Він додав, що Савченко також скоїла незаконний перетин кордону РФ.

Водночас спеціалізоване інтернет-видання "Медиазона" зазначає, що суддя зачитує доводи слідства і наразі не говорив про вину української льотчиці: "Оголошувані суддею Степаненком матеріали - позиція слідства у справі Савченко, після чого він перерахує докази і доводи звинувачення, а потім докази і доводи захисту, після чого прозвучать висновки суду про вину або невинуватість підсудної".

Оголошення вироку триває, до якого саме покарання засудять Савченко, буде відомо у вівторок.

Судовий процес над Надією Савченко в Донецьку за звинуваченням у сприянні вбивству російських тележурналістів у Луганській області й у незаконному перетині кордону почався в середині 2015 року. Як заявлено у справі, льотчиця, яка служила в добровільному батальйоні "Айдар", 17 червня 2014 року передала товаришам по батальйону координати для артилерійського обстрілу, в результаті якого загинули співробітники ВДТРК Ігор Корнелюк і Антон Волошин. Також у справі стверджують, що надалі Савченко незаконно проникла на територію Росії, де і була затримана. Насправді Савченко потрапила в полон до бойовиків "ЛНР" ще до обстрілу, під час якого загинули Корнелюк і Волошин, її незаконно вивезли до Росії, де проти неї сфабрикували справу.

На початку березня слухання мали завершитися судовими дебатами сторін і останнім словом самої обвинувачуваної. Проте 3 березня раптово суддя не дав Надії Савченко виголосити останнє слово і переніс засідання на 6 березня. Текст заяви, втім, поширили, а сама Савченко оголосила сухе голодування.

6 березня чергове засідання суду було коротким - останнє слово Надії Савченко, крім того, вона також заявила про намір продовжувати сухе голодування. Однак уже через чотири дні генеральний консул України Віталій Москаленко і адвокат Марк Фейгін змогли переконати Надію припинити сухе голодування. Тепер протягом двох днів суддя планує зачитати вирок. Сторона звинувачення вимагає засудити Савченко до 23 років позбавлення волі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram