ГоловнаПолітика

Лієв: Крим перетворюють на авіаносець, де немає місця туризму та сільському господарству

Колишній кримський міністр пророкує зростання протестних настроїв на півострові

Лієв: Крим перетворюють на авіаносець, де немає місця туризму та сільському господарству
Александр Лиев - слева
Фото: Макс Требухов

Колишній кримський міністр Олександр Лієв вважає, що Росія перетворює Крим на авіаносець, де немає місця туризму та сільського господарству. Про це він сказав на круглому столі "16.03.2014 - другий рік "псевдовесни", організованому Інститутом Горшеніна і проектом Free Crimea.

За його словами, всі галузі, які були пріоритетними в українському Криму, почали занепадати за окупаційної влади.

"Коли Крим був у складі РРФСР, сільське господарство мало певні показники. За два роки Крим досяг тих показників. Коли там не було дніпровської води, коли не було культур, які стали базовими за час незалежності України. Сьогодні в сільському господарстві Криму повністю зник рис, який давав 2,5 млрд гривень прибутку, повністю зникла соя, яка не може рости без зрошення. 400 тис. га зрошуваних земель, які побудували українці на території Криму, сьогодні прийшли в занепад, і відновлювати їх буде дуже дорого і дуже складно", - сказав Лієв.

Також деградують туристичний сектор і промисловість.

"Промисловість завжди залежала від материкової частини і від Європейського Союзу та інших розвинених країн. Найбільші заводи - "Титан", "Сода", "Бром", завод "Море", керченські заводи, севастопольські - усі були пов'язані з цивілізованим світом, без цього світу ці заводи в більшості своїй зупинилися. Є одна галузь, яка в пріоритеті, і вона зараз добре розвивається, - це військово-промисловий комплекс. Крим перетворюється в непотоплюваний авіаносець, в якому ні туризму, ні сільському господарству місця немає", - сказав Лієв.

Це безпосередньо вплинуло на рівень життя кримчан. "Ціни на рівні Токіо, Парижа, Москви. Працездатне населення було задіяно у сфері туризму, у сфері сільського господарства, і саме ці сфери постраждали найбільше. Рівень життя в Криму за останні два роки впав найбільше у Євразії. Ніде не було такого падіння, крім Сирії, де триває війна", - сказав він.

Лієв передбачає, що це обов'язково призведе до зростання невдоволення на півострові.

"Якщо ми зможемо і підготуємося використовувати ті протестні настрої, які будуть рости в Криму, то повернути Крим у нас з'явиться шанс. Інша справа, що я не бачу ніяких кроків або потуг з нашого боку, щоб ми підготувалися до такого кроку. Понад те, є багато кроків, які віддаляють Крим і Україну. Мало хто з жителів України скаже, що за два роки Крим став ближчим до України", - сказав він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram