ГоловнаПолітика

Куніцин: у Росії було завдання "віджати" Севастополь, Крим можна було утримати

Важливий час було втрачено через внутрішню боротьбу в Києві.

Куніцин: у Росії було завдання "віджати" Севастополь, Крим можна було утримати
Cергей Куницын
Фото: Макс Требухов

Народний депутат України Cергій Куніцин вважає, що в Росії спочатку було завдання захопити тільки Севастополь, а Крим можна було б утримати в складі України.

Про це він сказав на круглому столі "16.03.2014 - другий рік псевдовесни", що його організував Інститут Горшеніна і проект Free Crimea.

"На мій погляд, у Росії була задача віджати Севастополь за всяку ціну, а Крим вони так, 50 на 50 розцінювали. Якби ми вперлися і дали гідну відсіч... Кримські вожді боялися до останнього", - сказав він. Куніцин зазначив, що ситуація в лютому 2014 року була схожою на початок 1990-х. "І тоді все хиталося, але тоді ми динамічно з Києва діяли, було зроблено багато сміливих кроків", - сказав він.

Депутат додав, що пропонував київській владі віддати Криму будь-які повноваження, які він би зажадав, тільки щоб півострів залишився в складі України, але до нього не прислухалися.

Куніцин також додав, що влада після Майдану втратила дуже важливий час через внутрішню боротьбу. "Через те, що тут була внутрішня боротьба, і деякі колеги не могли змиритися, як це "ударівець" Куніцин поїде туди. Ми, по суті, втратили стратегічний тиждень. Тому що поки з'ясовували й інші люди туди їздили, можна було домовитися в першу чергу з силовим блоком. Коли я туди приїхав, мене оточили автоматники. Поки я їхав, представництво президента захопили", - розповів він.

"Після того як по 50 осіб захопили будівлі уряду і Верховної Ради, у нас було 10-кратна перевага. Якби ми своєчасно відпрацювали з силовими підрозділами ... Але коли я приїхав і викликав командирів, вони сказали, що вже пізно. Вони перейшли на бік зрозуміло кого", - додав Куніцин.

Депутат також поскаржився на те, що нинішній уряд веде недостатню роботу для повернення Криму. "Кожен повинен прокинутися, як колись Єльцин говорив, і говорити: що я зробив, щоб повернути окупований Крим. Системної державної програми, на жаль, немає", - підсумував депутат.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram