ГоловнаПолітика

Рада ухвалила узгоджений з ЄС закон про e-декларування

Україна зробила передостанній крок на шляху до безвізового режиму

Верховна Рада врахувала побажання президента і ухвалила закон про електронне декларування доходів держслужбовців. Правки до закону узгоджено з ЄС в рамках безвізового діалогу.

"За" ухвалення законопроекту №3755 віддали свої голоси 278 депутатів.

Закон про електронне декларування ухвалили минулого року, однак під час ухвалення держбюджету на 2016 рік депутати відклали його запуск на 2017 рік. Це викликало критику ЄС. Рада скасувала цю норму, але при цьому фактично вихолостила закон, відклавши кримінальну відповідальність за неправдиві дані і передбачивши низку можливостей приховувати доходи. Євросоюз у відповідь відклав надання Україні безвізового режиму. Утім, Порошенко вихолощений закон ветував і погодив з ЄС правки в документ.

За цими правками, кримінальна відповідальність за приховування доходів настане вже з 1 квітня 2016 року, однак лише у разі, якщо внесені дані відрізняються від достовірних на суму понад 250 розмірів мінімальної зарплати, тобто на 344 450 гривень.

Також у законі передбачено, крім позбавлення волі на строк до двох років, покарання у вигляді штрафу від 2,5 до 3,5 тис. Неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (один такий мінімум дорівнює 17 гривням) або громадських робіт на термін від 150 до 240 годин.

Нагадаємо, ще однією вимогою ЄС для безвізового режиму є запуск роботи Національного агентства з запобігання корупції, головним завданням якого буде перевірка майна чиновників.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram