ГоловнаПолітика

Порошенко ветував закон про електронні декларації

Депутати мусять розглянути поправки президента у вівторок, 15 березня

Порошенко ветував закон про електронні декларації
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко в суботу, 12 березня, наклав вето на скандальний закон про електронні декларації, який майже на рік скасовував кримінальну відповідальність за неправдиве декларування і створив безліч можливостей приховувати майно.

"Я прийняв рішення, що накладу вето на закон, який сьогодні надійшов з парламенту, і подаю законопроект від імені президента, який визначаю як невідкладний і прошу парламент розглянути його у вівторок", - цитує заяву президента його прес-служба.

Він також повідомив, що його пропозиції до ветованого закону, були розроблені Адміністрацією президента разом з громадськістю та отримали підтримку Євросоюзу. Висновки, підписані єврокомісарами Йоханнесом Ханом і Дімітрісом Аврамопулосом, глава держави отримав у суботу ввечері.

Серед основних змін, які пропонуються, - зобов'язання всіх чиновників подати електронні декларації у 2016 році. Так само депутатам запропоновано погодитися на кримінальну відповідальність за значні порушення у декларуванні. Порошенко підкреслив, що цей документ допоможе Україні продовжити боротьбу з корупцією.

Нагадаємо, під час затвердження державного бюджету на 2016 рік ухвалили поправку, яка переносить електронне декларування доходів державних службовців на 2017 рік. Після скандалу, що вибухнув, депутати вирішили скасувати цю поправку.

Однак у законі про її скасування автор Вадим Денисенко прописав скасування кримінальної відповідальності за помилкове декларування до 2017 року. Крім того, новий закон фактично вихолостив електронне декларування - чиновники отримали безліч можливостей приховувати майно.

Запуск електронного декларування - одна з умов, під які Євросоюз погодився надати Україні безвізовий режим.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram