ГоловнаПолітика

Яценюк висунув Порошенкові ультиматум

Прем'єр вимагає підтримати його або відправити у відставку

Яценюк висунув Порошенкові ультиматум
Фото: dyvys.in

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк закликав президента Петра Порошенка підтримати його або відправити у відставку.

Про це він сказав в інтерв'ю Financial Times.

Яценюк поскаржився, що президенська фракція БПП встромляє йому "ніж у спину", часто відмовляючись підтримувати урядові законопроекти.

За даними Financial Times, серед змінників Яценюка на посаді розглядають міністра фінансів Наталію Яресько та спікера парламенту Володимира Гройсмана.

"Якщо президент не хоче зі мною працювати, і якщо його фракція категорично проти цього уряду і цього прем'єра... Переконливо прошу при всій повазі взяти на себе відповідальність формування уряду, представити програму нового уряду українському народові і сформувати нову коаліцію", - заявив Яценюк.

Прем'єр заявив, що "завжди намагався уникнути горезвісного сценарію 2005 року", коли посварилися президент Віктор Ющенко і прем'єр Юлія Тимошенко.

"Я ніколи не буду скаржитися на свого президента... Я кусатиму губи до кінця. Але кінець ще дуже далеко", - сказав Яценюк.

При цьому він не спростував повідомлення, що стосовно Яресько ведуться переговори про призначення її прем'єром, але відмовився від подальших коментарів.

За даними Financial Times, що переговори стосовно Яресько зайшли в глухий кут. Яценюк нібито спочатку підтримував її призначення прем'єром як спосіб виходу з кризи, але пізніше дійшов висновку, що міністру фінансів не вистачає підтримки в парламенті.

Прем'єр виступив категорично проти позачергових виборів.

"Після позачергових парламентських виборів, повірте мені, партії не зможуть сформувати про-реформістський і прозахідний уряд", - заявив він, спрогнозувавши, що нова коаліція буде складатися з "10 різних партій з абсолютно різними ідеологіями".

Яценюк також наполягає на тому, що звинувачення в корупції, висунуті проти його соратників опонентами, "безпідставні". "Це наклеп і дифамація", - сказав він.

При цьому прем'єр заявив, що досяг багато чого, очолюючи уряд.

"Ця країна зовсім інша, ніж була два роки тому... Нова поліція, нова армія, нова бюджетна політика, нова енергетична політика, нова соціальна політика, нові люди сидять в уряді... Дуже сильне громадянське суспільство. Я зробив все, що міг, в обставинах, що склалися. Я можу зробити більше, але нам потрібно натиснути на газ", - резюмував він.

Нагадаємо, напередодні Яценюк назвав три варіанти виходу з політичної кризи - переформатування Кабінету Міністрів з поверненням у коаліцію Радикальної партії і "Самопомочі"; формування нової коаліції фракцією БПП і дострокові вибори.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram