ГоловнаПолітика

Сакварелідзе хоче організувати громадський нагляд за судом над діамантовими прокурорами

Оприлюднено обвинувальний акт на Шапакіна і Корнійця.

Сакварелідзе хоче організувати громадський нагляд за судом над діамантовими прокурорами
Давид Сакварелидзе
Фото: 24tv.ua

Заступник генпрокурора Давид Сакварелідзе запропонував створити наглядовий штаб для контролю за процесом у справі так званих діамантових прокурорів.

"Наразі для нас критично важливо забезпечити максимальний громадський контроль за подальшим процесом, щоб припинити будь-які спроби будь-яких маніпуляцій з боку наших недоброзичливців. Саме тому я хочу запропонувати створити наглядовий штаб для здійснення такого контролю, до роботи якого прошу долучитися всіх охочих активістів, блогерів, народних депутатів, громадських діячів і просто зацікавлених у справедливому правосудді осіб", - написав він у своєму фейсбуці.

Нагадаємо, в четвер Голосіївський райсуд Києва розпочав розгляд справи колишнього заступника начальника Головного слідчого управління Генеральної прокуратури Володимира Шапакіна і колишнього заступника прокурора Київської області Олександра Корнійця. Сакварелідзе на це засідання не прийшов.

4 березня в.о. генпрокурора Юрій Севрук доручив Сакварелідзе особисто взяти участь у підтриманні державного обвинувачення в цій справі. У відповідь Сакварелідзе назвав доручення Севрука бюрократичною клоунадою і епістолярною війною, однак не дав відповіді, чи буде представляти обвинувачення в суді.

7 березня на суд представники держобвинувачення не прийшли, тому засідання перенесли на 10 березня.

6 липня 2015 року в будівлі Головного слідчого управління ГПУ затримали першого заступника голови слідчого управління ГПУ Шапакіна і заступника прокурора Київської області Корнійця за підозрою у вимаганні хабара в особливо великих розмірах. Під час обшуку вдома в Корнійця знайшли 35 пакетів із діамантами, що дало привід ЗМІ охрестити цю справу "справою діамантових прокурорів".

Сакварелідзе і колишній заступник генпрокурора Віталій Касько були організаторами затримання. При цьому вони не повідомили про свої плани генпрокурора Віктора Шокіна. Сакварелідзе і Касько неодноразово скаржилися на кругову поруку в ГПУ і всілякі перешкоди слідству. Справа діамантових прокурорів стала символом спроби очистити Генпрокуратуру від корупції.

Напередодні близький до консервативного крила в ГПУ журналіст Володимир Бойко оприлюднив обвинувальний акт на Корнійця і Шапакіна. У ньому хабар у розмірі понад 400 тис. доларів, про який заявляли Сакварелідзе і Касько і фото якого було викладено в ЗМІ, не фігурує.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram