ГоловнаСуспільствоЖиття

Мінсоцполітики: у Криму утискають права всіх категорій жінок

"Там відчувають дискримінацію всі верстви населення, всі категорії жінок"

Мінсоцполітики: у Криму утискають права всіх категорій жінок
Сергей Устименко
Фото: Макс Требухов

Міністерство соціальної політики вважає, що в Криму утискають права всіх категорій жінок.

Про це заявив на прес-конференції, організованій проектом Free Crimea та Інститутом Горшеніна, заступник міністра Сергій Устименко.

"Там відчувають дискримінацію всі верстви населення, всі категорії жінок, починаючи від кримсько-татарського народу і нацменшин, таких як рома (жінки-рома і в Україні недостатньо захищені, а там і поготів), ВІЛ-інфіковані жінки, багатодітні матері та навіть парафіянки церков", - сказав Устименко.

За його словами, в Росії суттєво обмежено можливості на володіння власністю порівняно з Україною. "Українське законодавство, наприклад, багатодітній жінці гарантувало безкоштовну земельну ділянку. Це давало жінці нарівні з чоловіком право отримати власну ділянку. Законодавство, яке є в Росії, виділяє тільки одну земельну ділянку на всю сім'ю. Відсутня також норма на першочергове виділення земельних ділянок багатодітним сім'ям", - сказав він.

Жінок із ВІЛ/СНІД, які потребують замісної підтримувальної терапії, також обмежено в правах, оскільки відповідні російські програми криміналізовано і закрито.

Крім того, в Росії припинили виплати жінкам, які мають статус матері-героїні за українським законодавством. "Виходить, що мати-героїня в Україні - це не мати-героїня в Криму", - поскаржився Устименко.

Нагадаємо, депутат Верховної Ради Ірина Фриз заявила, що Україна не має достовірної інформації про сучасний стан прав жінок в окупованому Криму. При цьому вона передбачає, що ситуація погана, оскільки в загальному у Російській Федерації рівень домашнього насильства дуже високий.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram