ГоловнаЕкономікаДержава

МВФ продовжить кредитувати Україну після розв'язання політичної кризи

Фонд також очікує поступу в боротьбі з корупцією.

МВФ продовжить кредитувати Україну після розв'язання політичної кризи
Фото: EPA/UPG

Міжнародний валютний фонд очікує з'ясування ситуації навколо уряду України і парламентської коаліції, щоб продовжити кредитувати Україну.

Про це повідомив офіційний представник фонду Джеррі Райс в четвер на брифінгу у Вашингтоні.

"Що стосується програми, нам необхідно більше ясності щодо статусу уряду і коаліції, щоб завершити другий перегляд [програми МВФ]", - сказав він.

Райс також зазначив, що Президент Петро Порошенко запевнив фонд у прихильності реформам, зокрема щодо поліпшення державного управління та боротьби з корупцією. МВФ очікує "відчутних результатів" з цих питань, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Райс також додав, що МВФ не планує брати участь у суперечці між Україною і Росією через борг у 3 млрд доларів, проте заохочує переговори між сторонами.

Нагадаємо, в кінці грудня 2015 року Верховна Рада прийняла податкові зміни, від яких, як говорили українські чиновники, залежить виділення третього траншу. Але в середині січня представник Фонду Джеррі Райс заявив, що існують якісь "невирішені проблеми" для отримання Україною грошей.

21 січня президент Петро Порошенко зустрівся в Давосі з Крістін Лагард, після чого голова МВФ заявила, що рада МВФ може ухвалити позитивний висновок щодо другого перегляду кредитної програми і виділить Україні черговий транш. Однак незабаром після цього в Україні вибухнув гучний скандал, коли міністр економіки Айварас Абромавичус подав у відставку, звинувативши соратника Порошенка, одного з лідерів БПП Ігоря Кононенка у втручанні в роботу МЕРТ.

10 лютого Лагард заявила, що програма фінансування України може бути зупинена через повільний поступ, який демонструє Україна в поліпшенні державного управління та боротьбі з корупцією і в зменшенні впливу корисливих інтересів на політику.

Перший транш МВФ склав 5 млрд доларів і був отриманий в середині березня 2015 року. Другий транш у розмірі 1,7 млрд доларів надійшов на початку серпня. В цьому році Україна розраховувала отримати 5,8 млрд доларів від МВФ, на фонді зав'язані всі інші програми допомоги Україні від Заходу.

Україна ще жодного разу не змогла повністю виконати програму МВФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram