ГоловнаКультура

Порошенко вручив премії імені Тараса Шевченка

Також президент змінив голову комісії премії

Порошенко вручив премії імені Тараса Шевченка
Фото: zn.ua

Президент Петро Порошенко визначив п'ятьох лауреатів Національної премії імені Тараса Шевченка.

Цього року премію у сфері музичного мистецтва має хореограф Раду Поклітару за балет-триптих "Перехрестя" (2012 рік), балети "Лебедине озеро" (2013 рік), "Жінки у ре мінорі" (2014 рік), "Довгий різдвяний обід" (2014).

У сфері концертно-виконавського мистецтва лауреатом стала народна артистка України, солістка Національного академічного театру опери та балету ім. Шевченка Анжеліна Швачка за виконання провідних партій в операх і популяризацію української музичної спадщини.

Лауреатом премії у сфері образотворчого мистецтва оголошено народного художника України Михайла Гуйду за цикл робіт "У єдиному просторі".

Також Порошенко присудив премії Шевченка у сфері кінематографії засудженому в Росії українському режисерові Олегу Сенцову, в галузі публіцистики і журналістики - колишньому депутату Верховної Ради, письменнику і дисиденту Левку Лук'яненку.

Також президент вирішив звільнити Бориса Олійника з посади голови комітету премії і призначити на цю посаду письменника і дипломата Юрія Щербака.

"Очолити комітет я запропонував людині, яка асоціюється з порядністю і відповідальністю, є глибоким інтелектуалом і майстром слова. Його ім'я - Юрій Щербак", - заявив президент.

Нагадаємо, у 2015 році премію Шевченка отримали: поет Юрій Буряк, художник Микола Компанець, письменник Костянтин Москалець і актор Петро Панчук. Премії у номінаціях "Публіцистика і журналістика", "Музичне мистецтво" та "Концертно-виконавське мистецтво" було вирішено не вручати.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram