ГоловнаСуспільствоЖиття

Москаль перейменував вулицю Леніна в Леннона

Голова Закарпатської ОДА самостійно взявся за декомунізацію

Москаль перейменував вулицю Леніна в Леннона
Геннадий Москаль
Фото: president.gov.ua

Голова Закарпатської обласної адміністрації Геннадій Москаль підписав розпорядження про перейменування комуністичних вулиць у населених пунктах області в рамках виконання закону про декомунізацію.

Про це повідомляє офіційний сайт Москаля.

В одному із сіл Закарпатської області вулицю Леніна перейменували на честь соліста гурту The Beatles Джона Леннона. Також в області з'явилися вулиці імені загиблих під час антитерористичної операції на Донбасі, а також імені президента Чехословаччини Томаша Масарика.

У селищі Міжгір'я вулицю Щорса перейменовано на вулицю Віктора Маркуся (боєць 128-ї гірсько-піхотної бригади, уродженця смт Міжгір'я). Там само вулицю Колгоспну перейменували на вулицю Томаша Масарика (президент Чехословаччини періоду входження в неї Закарпаття).

У селі Калини Тячівського району вулицю Жовтневу перейменовано на вул. Едмунда Бачинського (суспільно-політичний діяч Підкарпатської Русі, член підкарпатсько-російського уряду, мер Ужгорода у 1920-х роках); вулиця Калініна стала Калиновою, а Комсомольську перейменовано на вул. Федора Корятовича (литовсько-подільський князь, який у 14 столітті переїхав на Закарпатті). Також у селі Калини замість вулиці Леніна з'явилася вулиця Леннона.

У смт Солотвино Тячівського району вулицю Жовтневу перейменовано на вул. Шимона Голлоші (видатний угорський живописець 19-20 століття), а вулиця Піонерська стала вулицею Василе Александрі (видатний румунський письменник 19 століття).

"Маса прокомуністичних вулиць на Закарпатті так і залишилися не перейменованими місцевими органами влади, хоча на це відводилося до півроку. З 22 лютого повноваження перейменування вулиць перейшли до мене як голови ОДА. Кілька вулиць із зазначеного списку змінено за пропозицією сільських громад (вони не встигли оформити перейменування у відведений законом термін). А решту... я змінив на свій розсуд. Наступні розпорядження щодо "декомунізації" будуть підписані найближчим часом", - прокоментував своє рішення Москаль.

Нагадаємо, раніше Москаль пообіцяв, що якщо до 22 лютого "прокомуністичні" вулиці на Закарпатті не перейменують на місцях, він особисто "перейменує їх так, що людям соромно буде там жити".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram