ГоловнаПолітика

РНБО опублікувала заяву щодо першого засідання після анексії Криму

Прес-служба РНБО наголосила, що Голомша і Замана не мали права голосу на засіданні з питання військової агресії РФ в Криму.

РНБО опублікувала заяву щодо першого засідання після анексії Криму
СНБО
Фото: Макс Левин

Рада національної безпеки та оборони (РНБО) заявляє, що надала комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони повну стенограму свого засідання від 28 лютого 2014 року, на якому обговорювалося питання військової агресії Росії в Криму.

Про це йдеться в заяві прес-служби РНБО.

"Щоб уникнути спекуляцій у ЗМІ навколо стенограми засідання РНБО від 28 лютого 2014 року, повідомляємо наступне. Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони була надана повна копія стенограми засідання РНБО від 28 лютого 2014 року. Дата штампа на цьому документі відповідає часу зняття копії. Оригінал стенограми оформлений відповідно до вимог і прошитий з іншими документами того часу і міститься в архіві РНБО", - свідчить повідомлення.

Раніше в ЗМІ з'явилася інформація з посиланням на колишнього заступника генерального прокурора Миколу Голомшу і колишнього начальника Генерального штабу Збройних сил Володимира Заману, що ця стенограма була оприлюднена в повному обсязі і що, наприклад, вони також закликали до введення воєнного стану.

Прес-служба РНБО в своїй заяві наголошує, що Голомша і Замана під час проведення засідання з питання військової агресії Росії в Криму не були членами ради і не представляли позицію Генеральної прокуратури і Міністерства оборони.

"Позицію Генеральної прокуратури під час обговорення на засіданні представляв генеральний прокурор і член РНБО того часу Олег Махніцький. Генерал Замана був призначений уповноваженим Верховної Ради у справах Міністерства оборони 22 лютого 2014 року і займав цю посаду до формування нового уряду. Його повноваження були припинені 27 лютого 2014 року. Після обрання парламентом в.о. міністра оборони І. Тенюха. 28 лютого на посаду начальника Генштабу був призначений генерал-лейтенант М. Куцин, тому представляти оборонне відомство під час офіційного обговорення питання на засіданні РНБО 28 лютого 2014 року пан Замана не міг, так як його представляв І. Тенюх", - йдеться в заяві.

Прес-служба РНБО також підкреслює, що, не будучи членами ради, Голомша і Замана не могли голосувати за введення воєнного стану, яке підтримав тільки голова парламенту, в.о. Президента на той час Олександр Турчинов.

Крім того, в заяві йдеться, що на засідання РНБО 28 лютого 2014 року було запрошено лідерів політичних партій, фракції яких входили в коаліцію в Раді, в разі прийняття радою рішення про введення воєнного стану його негайно повинен був би схвалити парламент.

Нагадаємо, 22 лютого на засіданні комітету Ради з питань нацбезпеки була оприлюднена стенограма засідання РНБО від 28 лютого 2014 року, на якому обговорювалося питання військової агресії Росії в Криму.

Також нагадаємо, що напередодні повідомлялося, що РНБО проводить спеціальне засідання щодо Криму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram