ГоловнаПолітика

РФ хоче перетворити Донбас на територію замороженого конфлікту, - Пайфер

Росіяни не хочуть анексувати Донбас

РФ хоче перетворити Донбас на територію замороженого конфлікту, - Пайфер
Фото: oodvin.info

Екс-посол США в Україні Стівен Пайфер вважає, що Росія прагне перетворити Донбас на територію з "замороженим конфліктом", щоб чинити тиск на українську владу.

Таку думку посол висловив у четвер в Брюсселі під час обговорення питання європейської безпеки після незаконної анексії Росією Криму, повідомляє УНІАН.

"Якщо ви подивитеся на дії Росії проти України, то я відокремив би Крим від Донбасу: росіяни хотіли Крим і нелегально його анексували. Але росіяни не переслідують такої мети щодо Донбасу. Навпаки, виглядає так, що росіяни хочуть використовувати Донбас як механізм тиску на Київ, щоб дестабілізувати керівництво і зробити більш складним для нього рух зі справжніми реформами, з виконанням Угоди про асоціацію. Я думаю, що Донбас буде в списку "заморожених" або не "дуже заморожених конфліктів", - сказав Стівен Пайфер.

Американський дипломат вважає, що "існує важливий внутрішній компонент щодо того, що росіяни роблять в Україні, Сирії".

У зв'язку з цим він пояснив, що коли Володимир Путін повернувся до президентства в 2012 році, економічна ситуація була складнішою, ніж під час його першого терміну, з'явилися "російський націоналізм, антиамериканські висловлювання, ідея, що Росія - велика сила".

"Це свого роду рушійна сила поведінки Росії в Україні та Сирії. Ми також повинні розглянути той факт, що, з точки зору пана Путіна, міжнародна безпека за останні 20 років розвивалася негативно для російських інтересів. Перш за все, вона заперечує російські сфери інтересів, які росіяни розглядають як своє право", - зауважив Стівен Пайфер.

Нагадаємо, посол США Джеффрі Пайєтт у середу, 24 лютого, під час підписання угоди про інвестиції американської компанії Cargill в порту "Південний" заявив, що український уряд продемонстрував реальний прогрес, щоб американські сільгоспкомпанії США прийшли в Україну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram