ГоловнаСуспільствоЖиття

Екс-спецназівця засудили до 12 років в'язниці за вбивство волонтера

Розслідування почалося в грудні 2014 року

Екс-спецназівця засудили до 12 років в'язниці за вбивство волонтера
Фото: Макс Левин

У Костянтинівці Донецької області колишньому спецназівцю АТО, жителю Полтавщини, 19 лютого оголосили вирок за вбивство волонтера - 12 років позбавлення волі.

Про це інформує відділ комунікації ГУ НП в Одеській області.

Згідно з повідомленням, Костянтинівський міський суд виніс вирок колишньому співробітнику міліції зведеного загону Полтавщини, який у 2014 році, перебуваючи у відрядженні в Донецькій області, відкрив вогонь по цивільному автомобілю і смертельно поранив 24-річного волонтера.

Розслідування цього факту почалося в грудні 2014 року, коли правоохоронці в Дніпропетровській області зупинили автомобіль із двома чоловіками, один з яких стікав кров'ю від вогнепального поранення, другий - перебував у шоковому стані, розповідаючи, що автомобіль обстріляли на блокпосту в Донецькій області люди в камуфляжній формі. Третього чоловіка, їхнього товариша, вбили, тіло довелося залишити по дорозі.

Де саме і скільки минуло часу, постраждалі вказати не змогли, оскільки не орієнтувалися на місцевості. Обидва були волонтерами з Полтавської області і везли медичні аптечки для військових у м. Вуглегірськ.

Тоді оперативникам міліції Донеччини знадобилося три дні, щоб об'їхати всі можливі пустирі та лісопосадки вздовж основних автодоріг Костянтинівського та Артемівського районів.

Тіло убитого волонтера було знайдено на цвинтарі в с. Іванопілля Костянтинівського району. Він помер від вогнепального поранення в шию.

Місце виявлення трупа дозволило відновити маршрут, яким рухалися потерпілі. Оперативники визначили блокпост, на якому стався інцидент. Було встановлено, що на пункті перевірки автотранспорту несли службу міліціонери зведеного загону Полтавської області.

Під час комплексу оперативно-розшукових заходів оперативники встановили підозрюваного - співробітника полтавської міліції, на той час він уже покинув зону АТО в рамках ротації і працював на Полтавщині.

Матеріали кримінального провадження передали в Донецьку обласну прокуратуру. Під час спільних заходів у березні 2015 року підозрюваного було затримано і заарештовано.

Судовий процес тривав майже рік. Сьогодні міліціонера визнали винуватим у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 115 (умисне вбивство), ч. 1 ст. 128 (необережне тяжке або середньої тяжкості тілесне ушкодження) та ч. 1 ст. 365 (перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу) Кримінального кодексу України. Суд обрав йому покарання у вигляді 12 років позбавлення волі.

Нагадаємо, після дев'ятигодинного бою в Мар'їнці 18 лютого керівництво Донецької області вирішило підготуватися до можливої подальшої ескалації бойових дій. У зв'язку з цим група цивільно-військової співпраці розробляє план термінової евакуації мирних жителів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram