ГоловнаПолітика

Аваков назвав розправою арешт патрульного у справі про загибель пасажира BMW

Міністр розгледів спробу дискредитувати нову поліцію.

Аваков назвав розправою арешт патрульного у справі про загибель пасажира BMW
Арсен Аваков
Фото: 24.ua

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков вважає, що суд не повинен був заарештовувати патрульного Сергія Олійника, від пострілу якого загинув 17-річний хлопець під час переслідування автомобіля BMW у ніч проти 7 лютого.

"І суддям, і прокурорським плювати на наслідки тієї чарівної розправи, яку вони влаштували над молодим поліцейським. Адже їм важливіше дискредитувати будь-як нову поліцію, більмом сидить у них на оці - як приклад реформ і змін. І випадок зручний покуражитися видався - все у їхній владі. Хочуть, щоб знали, що їхня влада - влада старої системи - крутіша за «цих нових»", - написав він у фейсбуці.

Міністр пообіцяв, що на рішення про арешт Олійника подадуть апеляцію.

Тим часом голова Національної поліції Хатія Деканоїдзе висловила жаль з приводу рішення судді про взяття під варту поліцейського. Вона також закликала не називати людину вбивцею без вироку суду.

Деканоїдзе наголосила, що від самого початку поліція нічого не приховувала і передала всі необхідні матеріали слідству. Крім того, Олійник свідомо прийшов спочатку в прокуратуру, а потім і на засідання суду.

"Ми повинні бути дуже обережними, щоб це не стало "інквізицією "для поліції", - сказала Деканоїдзе журналістам, навідавшись на засідання суду.

Нагадаємо, у четвер Печерський суд заарештував Олійника на два місяці, відхиливши клопотання ряду нардепів про запобіжний захід у вигляді взяття на поруки. Про арешт клопотала прокуратура, яка прийшла до висновку, що патрульний мав намір скоїти вбивство під час погоні.

Олійникові пред'явлено підозру за ч. 3 ст. 365 (перевищення влади чи службових повноважень), ч. 1 ст. 115 (умисне вбивство), ч. 2 ст. 15, п. 5 ч. 2 ст. 115 (замах на умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб) КК України.

У ніч проти 7 лютого співробітники патрульної поліції в Києві застрелили пасажира автомобіля, який намагався втекти від погоні. У районі Севастопольської площі поліцейські помітили чотирьох хлопців, які сідали в автомобіль з алкоголем. Протягом 40 хвилин поліцейські безуспішно намагалися наздогнати BMW, який пересувався на дуже високих швидкостях і неодноразово порушив інші правила дорожнього руху, в тому числі виїжджаючи на зустрічну смугу руху.

На під'їздах до перехрестя проспекту Перемоги та Кільцевої дороги патрульні після кількох попереджень відкрили вогонь по авто, щоб зупинити його. Незабаром BMW зупинився, однак коли патрульні спробували наблизитися до машини, знову почав їхати. Реагуючи на це, Олійник вистрілив по автомобілю. Куля влучила в 17-річного пасажира, жителя Боярки Михайла Медведєва, який згодом помер.

Це перший випадок застосування патрульними зброї з летальним наслідком.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram