ГоловнаПолітика

ЄС вимагає змінити закон про електронні декларації

Яну Томбінському мало вчорашніх безвізових законів.

ЄС вимагає змінити закон про електронні декларації
Ян Томбинский

Посол ЄС в Україні Ян Томбінський вітає ухвалення трьох законів, необхідних для безвізового режиму, але нагадує, що Євросоюз не сприйме вихолощеного закону про електронне декларування доходів чиновниками.

"Я вітаю прийняття у другому читанні законів про агентство з питань виявлення, розшуку та управління активами (4056), про арешт майна і спеціальної конфіскації (4054) і про прокуратуру (4055). Ми дуже цінуємо важку роботу всіх тих, хто долучився до досягнення цього результату", - йдеться в заяві Томбінського.

"Доведення цих зусиль до логічного завершення вимагає приведення закону про електронні декларації майна (3755) у відповідність до міжнародних стандартів. Це забезпечить створення ефективної й усеосяжної системи перевірок електронних декларацій. Також слід без подальшого зволікання призначити решту членів Національного агентства з питань запобігання корупції, щоб воно повністю запрацювало в першому кварталі 2016 року", - додав він.

Нагадаємо, під час затвердження державного бюджету на 2016 рік було прийнято поправку, яка переносить електронне декларування доходів державних службовців на 2017 року. Після скандалу депутати вирішили скасувати цю поправку. Однак у законі про її скасування автор Вадим Денисенко прописав скасування кримінальної відповідальності за хибне декларування до 2017 року. Крім того, новий закон фактично вихолостив електронне декларування - чиновники отримали безліч можливостей приховувати майно.

Запуск електронного декларування - одна з умов, під які Євросоюз погодився надати Україні безвізовий режим. Раніше Томбінський різко розкритикував вихолощений закон. "Ухвалений закон про електронні декларації (3755) викликає розчарування, він не відповідає зобов'язанням у боротьбі з корупцією, які взяті керівництвом України", - заявив він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram