ГоловнаПолітика

Рада затвердила "безвізові" поправки про спецконфіскацію

Депутати виправили вихолощений закон.

Рада затвердила "безвізові" поправки про спецконфіскацію
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада в четвер ухвалила закон, який розширює випадки застосування арешту майна й інституту спеціальної конфіскації.

За прийняття в цілому законопроекту №4054 віддали свої голоси 252 депутати.

10 листопада минулого року парламент прийняв два закони, якими визначив новий порядок застосування арешту і спеціальної конфіскації. Цей документ входив у пакет законів, прийняття яких потрібне для безвізового режиму з ЄС.

Однак виявилося, що внесені цими законами зміни не повною мірою відповідають рекомендаціям ЄС, а також не забезпечують реалізацію рекомендації FATF з протидії відмиванню доходів і фінансуванню тероризму.

Зокрема сферу застосування інституту спеціальної конфіскації, в тому числі щодо третіх осіб, було звужено порівняно з варіантом, який був чинним до прийняття закону.

Можливість застосування спеціальної конфіскації була передбачена лише у випадках вчинення злочинів, передбачених статтями 146 - 1501, 152 - 156, 190 - 192, 198, 201, 209 - 2121, 222, 233, 255 - 260, 301 - 320, 354, 361 - 3652, 368 - 3692 КК.

Разом із тим Україна взяла на себе зобов'язання ввести обов'язковий арешт і конфіскацію коштів і засобів злочину і доходів або майна за всіма предикатними злочинами (злочинами, за які передбачено покарання у вигляді позбавлення волі або штрафу понад три тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян).

Крім того, стара редакція закону не дозволяла застосовувати спеціальну конфіскацію активів (інструментів) в разі, коли вони використовувалися або були набуті в результаті вчинення суспільно небезпечного діяння, яке містить лише ознаки кримінального діяння. Йдеться про ситуації, коли особа за віком або станом психічного здоров'я не може бути притягнута до кримінальної відповідальності, оскільки не вважається суб'єктом злочину.

Нагадаємо, це перший з трьох законопроектів із безвізового пакету, які Рада повинна прийняти в четвер, щоб Єврокомісія почала процес надання Україні безвізового режиму. Також у пакеті - проект закону №4055 (надає право генпрокурору відхиляти кандидатуру антикорупційного прокурора, яку вибрав номінаційний комітет; передає антикорупційному прокурору право самому призначати керівників підрозділів Антикорупційної прокуратури) і №4056 (створює спеціальний фонд Нацагентства з повернення активів, у який будуть надходити знайдені кошти, і надає Нацагентству повноваження управляти майном).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram