ГоловнаПолітика

Порошенко зажадав від Ради ухвалити безвізові закони

Президент просить проявити політичну відповідальність

Порошенко зажадав від Ради ухвалити безвізові закони
Петр Порошенко

Президент Петро Порошенко зажадав, щоб Верховна Рада ввечері у четвер ухвалила закони, необхідні для безвізового режиму з ЄС. Також Президент просить ухвалити два закони, направлені проти оточення Віктора Януковича.

"Вихід з парламентсько-урядової кризи вимагає швидких і рішучих дій, але ця криза жодним чином не мусить перешкоджати європейській інтеграції України. Залишився буквально один день, навіть вечір, для ухвалення останніх законів, які відчиняють двері громадянам України для безвізових поїздок до країн Євросоюзу", - сказано у зверненні президента до депутатів.

За словами Порошенка, формалізацію безвізового режиму Єврокомісія почне буквально завтра, якщо сьогодні український парламент ухвалить необхідні закони.

"Про намір підтримати їх заявили усі проєвропейські фракції з коаліції і поза нею. І це не може не радувати. А ось що саме насторожує і навіть турбує, так це бажання деяких депутатів і цілих комітетів «поліпшити» ці документи. Краще - ворог хорошого. Готовності голосувати мало. Голосувати потрібно саме в тій редакції, яку вимагає Європейський Союз. Правила приєднання до престижного клубу країн із безвізовим режимом - це їхні правила, і до них нас ніхто не примушує. Але є чіткий запит суспільства ухвалити ці нововведення. Більшість із них стосуються так чи інакше питань боротьби з корупцією. І це, перш за все, наш український інтерес. Це нам потрібно в першу чергу, а не Євросоюзу", - зазначив президент.

За словами Порошенка, якщо сьогодні під час голосування в сесійній залі він буде вихолощений, введення безвізового режиму буде відкладено.

Крім того, президент просить у дні, коли країна відзначає і річницю перемоги Революції Гідності, і річницю вбивства героїв Небесної сотні кривавим режимом, ухвалити ще два закони.

"Один із них має відкрити шлях до заочного судочинства над організаторами жахливих нелюдських злочинів проти учасників Революції Гідності. Інший - повернути в бюджет награбоване організованими злочинними угрупованнями Януковича і використовувати цей ресурс на зміцнення обороноздатності країни", - зазначив він.

Нагадаємо, що голосування за безвізові закони відбудеться на вечірньому засіданні в четвер. Заради нього в зал засідань також прийдуть фракції "Батьківщина" і "Самопоміч", які ігнорують роботу через відмову парламенту відправити у відставку Кабінет Міністрів.

Безвізовий пакет складається з трьох законопроектів: №4055 (надає право генпрокурору відхиляти кандидатуру антикорупційного прокурора, яку вибрав номінаційний комітет; передає антикорупційному прокурору право самому призначати керівників підрозділів Антикорупційної прокуратури); №4054 (розширює умови для спеціальної конфіскації), №4056 (створює спеціальний фонд Нацагентства з повернення активів, у який будуть надходити знайдені кошти, і надає Нацагентству повноваження з управління майном).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram